НОВИНИ

Служители на Летище Пловдив свалиха струните на цигулка на семейство лютиери

Семейство лютиери от Асеновград, което живее и работи в Италия от 18 години, стана жертва на мерките за сигурност на Летище Пловдив. Преди да се качат на самолета за Бергамо на 5-и ноември те били задължени от служител на летището да демонтират струните на цигулка. Двамата са категорични, че никъде другаде по света не се е стигало до подобна драстична санкция. От летище Пловдив съобщиха за БНТ, че става въпрос за служител, който не е изтълкувал правилно забранителния списък с предмети, който може да се качва на борда на самолета и поднесоха своите извинения.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Мариела Хубинова
17:30, 10.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Евелина и Христо дават гласност на случката, за да покажат колко важен за едни музикант е неговия инструмнт. Самите те като лютиери нямат проблем със махането на струните, които в крайна сметка са останали в България, но подобни действия от страна на летищните власти може според тях дори да провалят концерт.

Христо Маринов - лютиер: "В момента, в който махнеш магаренцето и струните, душичката има възможност да падне и да се намали напрежението."
Евелина Маринова – лютиер: "Така се разваля целият звук на инструмента и уникалността на звученето на един музикален инструмент е в точно тези фини настройки."

От Летище Пловдив обясниха, че служителят на смяна е надхвърлил правомощията, като е приел струните като опасен предмет.

Момчил Башев – началник "Сигурност" на летище Пловдив: "Във връзка със случая мога да кажа, че служителят по сигурността не е тълкувал правилно това да свалят струните от предмета, той го е тълкувал като корда за душене, има такъв забранен предмет, и се е престарал."

От летището увериха, че всички техни служители минават специален курс на обучение при проверка на сигурността и се стараят да не нарушават личното пространство и вещи на пътниците, но в същото време изпълняват и законовите изисквания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ настояват за равноправни търговски политики, каза Тръмп
САЩ настояват за равноправни търговски политики, каза Тръмп
Ученици се върнаха в класните стаи в обновена сграда  в Кюстендил
Ученици се върнаха в класните стаи в обновена сграда в Кюстендил