НОВИНИ

Здравословното хранене по време на Великденския пост

"Супер храните" не трябва да имат основно място в менюто ни по време на Великденския пост. Това препоръчват специалистите по здравословно хранене. Ако сме решили да се лишим от месото и млечните продукти през следващите седмици, трябва да обогатим храненето си основно с плодове, зеленчуци и варива, които са отгледани предимно на българска земя, съветват специалистите.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
09:44, 16.03.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Всеки камък си тежи на мястото. Тази поговорка важи в пълна сила и за храните, които включваме в менюто си по време на поста. Всеки народ е с вековни традиции по отношение на храната, а хранителните ензими на хората са пригодени да разграждат най-добре продуктите, расли на родната им земя. Затова е препоръчително да не правим екзотичните супер храни главните герои в постната ни чиния. Така например вместо популярната киноа, можем да се храним с българско просо.

проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диетика: "Няма нищо лошо да опитваме или понякога да обогатяваме менюто, да го допълваме с малки количества такива деликатесни екзотични храни, но те са предимно допълнение към нашия традиционен модел на хранене. В никакъв случай не могат да станат основни наши храни".

От здравословна гледна точка, постите са отличен метод за детоксикация след зимните месеци. Те не се препоръчват на бременни или кърмещи жени, подрастващи, възрастни или преболедували инфекциозни болести. Разнообразие - това е ключовата дума за здравословното хранене по време на пости.

проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диетика: "Би трябвало да комбинираме храните подходящо и да използваме най-голямото възможно разнообразие от растителни продукти в менюто на поста".

Освен с вредните токсини, в края на поста можем да се разделим и с излишни килограми. За да се случи това обаче трябва да се храним разумно.

проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диетика: "Рискът да качим килограми е понякога факт, поради причината, че консумираме еднообразни храни, за да сме сити повече хляб, за да сме сити много по-голямо количество растителна мазнина или маслини, а всички те са носители на повече калории".

Специалистите препоръчват да ядем по 5 пъти на ден по време на поста в по-малки количества храна. А моделът за детоксикиране можем да продължим през цялата година - да изключваме месото и млечните продукти от менюто си два пъти седмично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Юлияна Антонова: За Япония с лекота в сърцето
"Отвъд границите": Юлияна Антонова: За Япония с лекота в сърцето
​Вандали надраскаха новата пасарелка на кея в Русе
​Вандали надраскаха новата пасарелка на кея в Русе