НОВИНИ

​Вандали надраскаха новата пасарелка на кея в Русе

Вандали надраскаха новата пасарелка на кея в Русе, която още не е завършена. Тя е част от мащабния проект за обновяването на крайбрежната зона. Надраскани са и пейки, сгради и кошчета на централната улица "Александровска". Благодарение на видеонаблюдението в централната част на града обаче младежите са заснети и случаят вече се разследва от полицията.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
09:32, 16.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Въпреки че дунавския кей все още е строителна площадка, вандалите вече се изявиха. От Общината обещават след приключването на реконструкцията там да има и видеонаблюдение, както на много ключови места в града. Благодарение на него са разпознати младежите, рисували със спрей в един от подлезите на града. За разобличаването им полицията и местната власт разчитат и на гражданите.

Наталия Кръстева - зам.-кмет на Община Русе: Много често, когато засечем някой нарушител и го оповестим в публичното пространство, се появяват хора, които разпознават лицата, също подават информация , която е нужна, към съответните органи. Така че винаги едно видеонаблюдение е ефективно.

Но видеонаблюдението не всеки път върши работа, а и камерите не може да са навсякъде. А е факт, че сградите из целия град са надраскани.

Мустафа Мустафов: Някъде са направили хубави картини, но някъде ептен, даже и в нашия блок, във входа, готов, саниран блок, са го окепазили.

В същото време някои от нарушителите или почитатели на графити ги "постват" в социалните мрежи и събират "лайкове".

Христина Илиева: Аз мисля, че като на Запад, да се отдели една стена, децата да рисуват там, а не да рисуват по всички сгради.
Антония Карданова: Има улици в цяла Европа, … и там графитите са красиви. Тези тука наоколо - не са.

Русенци предлагат санкцията да бъде общественополезен труд.

Мустафа Мустафов: По паркове, по градини, да режат, да чистят.

За възстановяване на щетите, нанесени от вандалите, само миналата година от джоба на русенци са излезли 56 100 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравословното хранене по време на Великденския пост
Здравословното хранене по време на Великденския пост
Между София и Токио: Пътят на попкултурата и младите хора
Между София и Токио: Пътят на попкултурата и младите хора