НОВИНИ

Земеделското министерство ще промени правилата за биопроизводителите

Министерството на земеделието ще направи промени в наредбата за биопроизводителите, която изкара фермерите на протести в началото на седмицата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:40, 12.04.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
земеделското министерство промени правилата биопроизводителите

В момента тече 14-дневен срок за промени в Наредба № 5 за прилагане на правилата на биологично производство, съобщи заместник-Вергиния Кръстева на среща с представители на биологичните асоциации. Тя уточни, че крайният срок, в който могат да подадат становища по наредбата, е 18 април.

Вергиния Кръстева, заместник-министър на земеделието, горите и храните: Създали сме необходимата организация и ще направим всичко възможно обнародването ѝ да стане в рамките на месец април.

За удовлетворяване исканията на бранша и за прозрачност на действията ще бъде създаден и съвет по биологично земеделие.

Биопроизводителите настояват процедурата за надзор на контролиращите лица да бъде прозрачна. По този въпрос Вергиния Кръстева обяви, че тя ще бъде публикувана на сайта на министерството. Сред исканията на бранша е и да се изготви обобщен анализ, в който да се посочва колко контролиращи лица са проверени от министерството и при колко са открити несъответствия. „Това можем да го направим, защото такъв доклад се представя в Европейската комисия“, увери Кръстева.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде създадена и работна група, която да работи по допълнителните промени, които ще бъдат направени в Наредба № 5.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен старт за грациите ни на "София къп"
Силен старт за грациите ни на "София къп"
Любо Пенев: Дали сме заявка за купата и титлата, няма да се предадем
Любо Пенев: Дали сме заявка за купата и титлата, няма да се предадем