НОВИНИ

Жители на Бяла излязоха на протест срещу намалена присъда за убийство

Десетки жителите на Бяла излязоха днес на символичен протест пред Районния съд в града. Те изразиха възмущението си от намалената присъда на Валентин Маринов от 20 години само на три, който е обвинен в убийството преди две години на 18-годишния Александър Ангелов. Решението за намаляване на присъдата подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
16:20, 20.06.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Обвиняемият Валентин Маринов получи първо 20 години затвор от Русенския окръжен съд. След това магистратите във Великотърновския апелативен съд намалиха наказанието на три години, като преквалифицираха деянието от „убийство по хулигански подбуди" в „умишлено нанесена лека телесна повреда, при която е настъпила смърт по непредпазливост". На протеста днес хората настояха за справедлива присъда.

Силвия Панайотова, леля на Александър: За мен справедливата присъда беше тази максималната, която дадоха. Тези 20 години, според мен, поне някакво удовлетворение беше за родителите. Снаха ми е съсипана, разбирате ли?

Кметът на Бяла Димитър Славов, който е роднина на убитото момче заяви, че това е седемкратно намаление на присъдата.

Димитър Славов, кмет на Бяла: И сега изведнъж - всички го чувстват като подигравка с паметта на Алекс. И знакът, който се дава, мисля, че е катастрофален за едно общество.
Силвия Славова: Ужасена съм, никой не е очаквал толкова да бъде намалена присъдата. Не искам да се поставям на мястото на майката.

Междувременно от Апелативния съд във Велико Търново заявиха, че е недопустимо съдът да бъде притискан да постановява съдебни актове, които погазват закона, чрез нагнетяване на общественото мнение, протести и шествия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за частното финансиране на партиите
Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за частното финансиране на партиите
Петима арестувани при спецакцията срещу лихварите в Берковица
Петима арестувани при спецакцията срещу лихварите в Берковица