Жители на Генерал Тошево излязоха на протест заради триседмично безводие

Жителите на кв. "Пастир" в Генерал Тошево излязоха на протест. С автошествие до граничния пункт "Кардам" те изразиха недоволството си от продължителното безводие, на което бяха подложени от 25 април, заради отравяне на водата с препарати за растителна защита.

от Надежда Карапанчева
20:38, 18.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Повече от 3 седмици 300 домакинства останаха без течаща вода, заради замърсяване на водопреносната мрежа с пестициди. В петък с разрешение на главния държавен здравен инспектор водата беше пусната, но само за частично ползване - без пиене и готвене. Хората са категорични, че това не решава проблемите.

От ВиК Добрич признаха, че са били неподготвени за ситуацията, защото изискванията на осъвременената през 2015 г. наредба за качеството на водата са десетократно завишени. Няма обаче методика и лаборатория, която да ги изследва.

Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево: Приели сме нещо, което е европейска директива и се получава един прецедент, който трябва да е обеца на ухото ни и да решим казуса.
Росица Стоева, организатор на протеста: Това е невъзможно, в 21 век да няма лаборатория в страната ни, която да изследва питейна вода. Ние не знаем тази вода от години питейна ли е, не е ли.
Димитър Желязков, жител на Генерал Тошево: Призовавам президента на Р България за свика Консултативния съвет по национална сигурност и да се вземе спешно решение за опазване на водоизточниците в цялата страна.

С автошествие до граничния контролно-пропускателен пункт "Кардам" и обратно, протестиращите поискаха чиста вода и постоянен контрол на употребата на земеделски химикали. Те настояват да бъде посочен виновникът за отравянето на водата. Прокуратурата води досъдебно производство по случая.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България се включва в Европейска нощ на музеите 2019
България се включва в Европейска нощ на музеите 2019
Борисов: Отпускаме средства за изкупуване на 83 декара улици в Стара Загора
Борисов: Отпускаме средства за изкупуване на 83 декара улици в Стара Загора