НОВИНИ

Започва обезвреждане на 100 тона серовъглерод от "Химко" - Враца

Започва обезвреждането на над 100 тона серовъглерод, който се съхранява на територията на бившия торов завод "Химко" край Враца. Собственик на опасното вещество е фирма "Камибо". Опасенията на експертите са, че изтичането на серовъглерод може да предизвика мощна експлозия. От общинската и областната управа на Враца увериха гражданите, че в момента няма непосредствена опасност за живота и здравето им.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
16:54, 18.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Сигналът за опасното вещество е подаден до прокуратурата от експерт в екоинспекцията във Враца. Според него при изтичане на серовъглерода от цистерните, в които се съхранява, може да се получи взрив, който да помете половината град. Днес от областната управа дадоха ултиматум на фирмата серовъглеродът да бъде незабавно изнесен извън територията на завода, който не работи от 15 години.

Малина Николова, областен управител на Враца: Ясно е, че е издаден акт за административно нарушение, последван от наказателно постановление.
Калин Каменов, кмет на Враца: Аз като кмет на Враца настоявам серовъглеродът да бъде транспортиран от Враца до място, където може да бъде съхраняван или пък употребен за химическа промишленост.

Собственик на фирмата е депутатът от ГЕРБ Станислав Попов, който подчерта, че веществото е съхранявано над 20 години на това място и досега не е имало нито един инцидент.

Станислав Попов, собственик на "Камибо": Преговаря се в две фирми - едната проявява интерес да го използва, поради което си правят проби, ако с тази не се разберем, другата директно ще го извози и те ще си го утилизират.

По издадения миналата година акт от екоинспекцията за неправилно съхранение на опасни вещества, фирма "Камибо" ще плати 20 000 лв. До седмица ще стане ясно какво ще се случи със съхранявания край Враца серовъглерод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът ще присъства на дипломирането на випуск от Американския университет
Президентът ще присъства на дипломирането на випуск от Американския университет
Италианските власти заловиха хашиш за 50 млн. евро на яхта под турски флаг
Италианските власти заловиха хашиш за 50 млн. евро на яхта под турски флаг