НОВИНИ

​Жители на Гърмен отново излязоха на протест

Жители на Гърмен отново излязоха на протест тази сутрин. За пореден път те настояха да бъдат премахнати незаконните ромски постройки в квартал „Кремиковци”. Родители пък заплашиха, че няма да пускат децата си на училище заради новите случаи на деца болни от хепатит А в ромската махала. 27 деца към момента се лекуват от хепатит А в Гърмен, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ 2 - Благоевград
11:05, 14.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Хората в Гърмен твърдят, че нито една институция не ги е запознала с реалната ситуация и мерките, които се предприемат, за да не се допусне епидемия от хепатит сред децата.

"Наложи се ние сами като родители да търсим информация, никой не ни информира."

"Препоръката е децата да си носят антибактериални кърпички и гелчета и според тях това е достатъчно."

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград съобщиха, че 3 от децата, заразени с хепатит са ученици, а останалите са в детска градина. Те обаче не посещават занятия.

Д-р Александър Златанов, директор на Регионалната здравна инспекция в Благоевград
"Извършени са предписания веднага след установяването на този взрив епидемичен и се следи стриктно да бъдат спазвани тези мерки."

Протестиращите за пореден път настояха незабавно да бъдат премахнати незаконните ромски постройки в квартал „Кремиковци” - в противен случай, според тях, заради лошата хигиена в махалата проблемът със заразата няма да се реши скоро.

Минка Капитанова, кмет на община Гърмен
"Това са заповеди от ДНСК. Това са задължения на Държавната институция, тези заповеди, които са излезли от общинска администрация, не са влезли още в сила."

Минка Капитанова обясни, че изготвянето на подробен устройствен план и парцелиране на територията в ромския квартал е единственият вариант за решаване на проблема и обясни, че не само ромите, но всички, които желаят, ще могат да участват на търг и да си купят земя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Русия обяви край на военната операция в Алепо
​Русия обяви край на военната операция в Алепо
Детето, което трогна света, най-накрая се срещна с Меси (ВИДЕО)
Детето, което трогна света, най-накрая се срещна с Меси (ВИДЕО)