НОВИНИ

Жители на Крайморска Добруджа протестираха срещу Натура 2000

Жители на Каварна, Балчик и Шабла излязоха на протест тази сутрин с искане да бъде отменена заповедта на Министерството на околната среда и водите, с която се налага абсолютна забрана за земеделие и строителство в имотите, които попадат в зона Натура 2000. Те твърдят, че тази заповед им отнема поминъка и ги обрича на мизерия.

жители крайморска добруджа протестираха натура 2000
bnt avatar logo
от БНТ
15:33, 04.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Хората настояват за преразглеждане на системата за определяне статута по Натура 2000. В протеста се включиха и собственици със земеделска техника, които за кратко блокираха международния път Каварна - Шабла - Дуранкулак. По същото време в София министърът на околната среда и водите Нено Димов обясни пред медиите мотивите да издаде заповедта. Ето аргументите на двете страни.

Иван Кръстев - град Нови пазар: "За земеделието това е катастрофално, за развитието на държавата това е катастрофално. Да спреш да няма развитие на хотелска част, на земеделие, на производство - това означава да ликвидираш една държава".
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Ако българската държава не беше издала тази заповед, преминавахме към наказателна фаза. Наказателната фаза означава ефективно санкция еднократно в размер на няколко милиона лева плюс ежедневна санкция - очаквано около 20 хиляди евро до момента, до който българското правителство и аз като министър, не бъдат предприети, т.е. докато не бъдат предприети тези забрани. Въпросът е дали ние да плащаме санкции към Европейската комисия и тогава да наложим тази забрана, или тези санкции да бъдат спестени на българския данъкоплатец.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион блъсна патрулка в Казанлък
Камион блъсна патрулка в Казанлък
Картички до престъпници на сайта на Европол
Картички до престъпници на сайта на Европол