НОВИНИ

Жители на Ново Лески протестираха срещу кариера за добив на инертни материали

Жителите на село Ново Лески блокираха за около час пътя за Гърция през Илинден-Ексохи. Хората протестираха тази сутрин заради кариера за добив на инертни материали и мрамори, която може да бъде открита в непосредствена близост до селото. Според жителите кариерата ще влоши сериозно условията им на живот.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
11:58, 16.07.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Протестът, с който жителите на Ново Лески затвориха движението за Гърция, създаде напрежение между протестиращите и чакащите шофьори.

В Ново Ляски хората са убедени, че ако кариерата заработи, здравето на местните ще бъде застрашено.

Здравка Бучкова: Не желаем децата ни един ден да бъдат болни и осакатени от всичко.
Катя Гюдженова: Не е тука мястото да се прави кариера, има си места, където може, е тука в селото просто няма как.

От години Инициативният комитет в Ново Лески води съдебни битки срещу разрешението за строеж на кариерата. В селото обществено обсъждане не е правено. Въпреки това, хората твърдят, че в официалната документация е отбелязано, че възражения на жителите няма.

Десислава Йованович, Инициативен комитет: Има много пропуски в процедурата, отделно няма и ОВОС, ние 3 години водим дела във ВАС, един състав реши делото в наша полза, впоследствие отмениха това решение, точно заради пропуски в процедурата.

Предвидено е кариерата да заработи на около 200 метра от хорските къщи.

Жител на селото: Ще запрашава селото тука, имаме ливади, стока, като гръмнат, ще разтърсят и къщите, а близо е, его къде е, гле колко е, наблизо е. Да няма кариера!

От фирмата-инвеститор, обясниха, че в Ново Лески нямат повод за притеснение, защото добивът ще се прави чрез модерни съоръжения, без да се създава прах. Добавиха, че всички разрешителни за кариерата са напълно изрядни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина младежът, ударен с бутилка пред дискотека в Бяла
Почина младежът, ударен с бутилка пред дискотека в Бяла
Антон Кутев: В БСП има различни мнения за Бузлуджа
Антон Кутев: В БСП има различни мнения за Бузлуджа