​Животновъди излязоха на протест с искане да отпадне карантината в Странджа

Животновъди излязоха на протест с искане да отпадне карантината в Странджа, наложена заради чумата по животните. Повече от месец овце и кози в 10-километровата зона около огнищата на чума се отглеждат в обори, което носи допълнителни загуби на стопаните. Следващата седмица се очакват резултатите от взетите повторни проби.

от Румяна Стефанова
11:37, 25.08.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

От рано сутринта около 50-на протестиращи и животновъди от населените места с въведена карантина започнаха протест срещу случващото се в региона вече втори месец. Те намират и много нарушения при вземането на пробите, вида на реактивите, както и оторизирането на ветеринарите. Протестиращите твърдят, че върху тях се оказва натиск за прекратяване на дейността им.

Доника Мангова: Исканията ни са да се вдигне заповедта, да се отмени и министър Пороожанов като човек, който е нали, човекът, от който зависи това да се назначи щателна проверка по случая за това как точно се е открила чумата в Странджа. Това е всичко искаме да излезе истината наяве.
Ана Петрова, животновъд, гр. Болярово: Няма чума. Избиват здравите ни животни, за да прикрият не грешки на животновъдите, а техни грешки.

Фермерите, чийто стада бяха умъртвени, все още нямат право да си закупят нови животни. Очакват и допълнително подпомагане за пропуснати ползи.

Дойка Панайотова, животновъд, с. Шарково: Аз вече с парите, които ми изплатиха, си имам една овчичка и едно агънце. С тези средства, които ми изплатиха, моето стадо в никакъв случай аз не мога да го възстановя.

Част от животновъдите в региона недоволстват срещу провеждането на протести и възпрепятстване на прилагене мерките за ограничаване на заразата. Фермерите се опасяват, че заради тези действия забраната за търговия и придвижване на животните ще бъде удължена.

Михаил Дженков, животновъд, с. Маломирово: Аз мисля, че някой си прави политически девиденти на наш гръб... Най-честното решение е някой да си признае за голямата грешка, защото си е грешка, това е ясно... Знаете ли има вече животновъди, които не мислят да заплождат животни, защото е несигурно.

Протестиращите настояват министърът на земеделието и шефът на Агенцията по храните да отидат при тях и да отговорят на въпросите им. Животновъди и поддръжниците им са готови при неудовлетворение на поставените искания да затворят следващата седмица пътя за граничен пункт "Лесово".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Папата ще се срещне със сексуално тормозени от свещеници в Ирландия
Папата ще се срещне със сексуално тормозени от свещеници в Ирландия
​Африканскатa чума по свинете вече е на броени километри от България
​Африканскатa чума по свинете вече е на броени километри от България