НОВИНИ

Животновъди се обявиха срещу разпределението на европейска помощ

Животновъди от цялата страна се обявяват срещу заповедта на министъра на земеделието и храните за разпределението на извънредната европейска помощ за 2016 г. Според тях документът е в ущърб на малките и средни стопанства и дава предимство на големите. Седем животновъдни асоциации изпратиха протестна декларация до земеделския министър и до председателят на комисията по земеделие, храни и гори в Народното събрание.

bnt avatar logo
от БНТ
06:43, 26.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Председателят на една от живтоновъдните асоциации посочи, че според заповедта на земеделския министър европейската помощ ще се дава в зависимост от броя на животните. А парите ще се изплащат според големината на стадата. Животновъдите смятат, че така ще бъдат ощетени земеделските стопани които отглеждат по-малко животни.

Румен Стоянов, председател на Асоциацията на автохтонни породи овце в България: Най-добре ще бъдат тези хора, които имат над 1000 бройки животни, пък тези които имат до 100 бройки ще везмат по 20 лв. Говорим за кравите, пък за овцете е още по-ниска е ставката - 4-5 лв. нещо такова беше което е смешна сума. Само си представете, особено за хора, които са със стартиращ бизнес.

Стопаните, които отглеждат от 200 - до 500 животни, са притеснени, че средствата няма да им бъдат достатъчни дори за изхранване.

Димо Найденов: това се отразява много зле за изхранването и за гледането на животните. Това е минимална цена - нито фураж можем да вземем, нито нищо.
Ангелина Радулова: Според мен това нещо трябва да се раздели по равно на всички. Не може големите земеделски производители да се стимулират и да вървят нагоре, а ние дребните да загиваме.

От министерството посочиха, че с цел намирането на максимално балансирано решение за подпомагане ще бъде направен повторен анализ.

Министър Пумен Порожанов е насрочил през следващата седмица Консултативен съвет по животновъдство, за да бъдат изслушани отново предложенията на бранша и ако бъде постигнато съгласие за допълнителни мерки, заповедта за европейската помощ може да бъде променена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават боевете в Дамаск
Продължават боевете в Дамаск
НС изслушва кандидата за шеф на НЗОК
НС изслушва кандидата за шеф на НЗОК