Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Животновъди се обявиха срещу разпределението на европейска помощ

Животновъди от цялата страна се обявяват срещу заповедта на министъра на земеделието и храните за разпределението на извънредната европейска помощ за 2016 г. Според тях документът е в ущърб на малките и средни стопанства и дава предимство на големите. Седем животновъдни асоциации изпратиха протестна декларация до земеделския министър и до председателят на комисията по земеделие, храни и гори в Народното събрание.

от БНТ
06:43, 26.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Председателят на една от живтоновъдните асоциации посочи, че според заповедта на земеделския министър европейската помощ ще се дава в зависимост от броя на животните. А парите ще се изплащат според големината на стадата. Животновъдите смятат, че така ще бъдат ощетени земеделските стопани които отглеждат по-малко животни.

Румен Стоянов, председател на Асоциацията на автохтонни породи овце в България: Най-добре ще бъдат тези хора, които имат над 1000 бройки животни, пък тези които имат до 100 бройки ще везмат по 20 лв. Говорим за кравите, пък за овцете е още по-ниска е ставката - 4-5 лв. нещо такова беше което е смешна сума. Само си представете, особено за хора, които са със стартиращ бизнес.

Стопаните, които отглеждат от 200 - до 500 животни, са притеснени, че средствата няма да им бъдат достатъчни дори за изхранване.

Димо Найденов: това се отразява много зле за изхранването и за гледането на животните. Това е минимална цена - нито фураж можем да вземем, нито нищо.
Ангелина Радулова: Според мен това нещо трябва да се раздели по равно на всички. Не може големите земеделски производители да се стимулират и да вървят нагоре, а ние дребните да загиваме.

От министерството посочиха, че с цел намирането на максимално балансирано решение за подпомагане ще бъде направен повторен анализ.

Министър Пумен Порожанов е насрочил през следващата седмица Консултативен съвет по животновъдство, за да бъдат изслушани отново предложенията на бранша и ако бъде постигнато съгласие за допълнителни мерки, заповедта за европейската помощ може да бъде променена.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Продължават боевете в Дамаск
Продължават боевете в Дамаск
НС изслушва кандидата за шеф на НЗОК
НС изслушва кандидата за шеф на НЗОК