НОВИНИ

Оранжев и жълт код за валежи в няколко области на страната

Днес облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд, по-значителни и придружени с гръмотевици - над Югоизточна България и Родопите. Оранжев код за обилни валежи е в сила за област Кърджали, а жълт - за Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково, Ямбол и Бургас, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

bnt avatar logo
от НИМХ-БАН
07:19, 26.09.2017 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Оранжев и жълт код за валежи в няколко области на страната

В тези области се очакват значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, които могат да доведат до локални наводнения и затруднения при шофиране, заради намалена видимост и аквапланинг. Очакваните количества дъжд в област Кърджали за денонощието са до 60 л/кв.м., а в Смолян, Хасково, Ямбол и Бургас - около 15-20 л/кв.м., като локално са възможни и повече.

Почти без валежи, с разкъсана облачност ще е над югозападните райони. Ще духа слаб, в източната половина на страната – умерен вятър от север-североизток. Максималните температури в страната във вторник ще са между 18 и 23 градуса.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за септември и няма да се променя съществено.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще превалява дъжд, а над 2600 метра – слаб сняг. По-значителни ще са валежите в Родопите и Странджа. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 14 градуса, на 2000 метра – около 7 градуса.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд, в южните райони интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури и на въздуха, и на морската вода: 21-23 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, с тенденция за усилване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция заменя извънредното положение със закон срещу тероризма
Франция заменя извънредното положение със закон срещу тероризма
Отбелязваме Европейския ден на езиците
Отбелязваме Европейския ден на езиците