НОВИНИ

Жълтото училище в Пловдив ще е ремонтирано изцяло след 8 месеца

Дългоочакваният ремонт на Жълтото училище в Стария Пловдив започва. Сградата е национален паметник на културата, един от символите на града, който се стопанисва от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Реновирането ще отнеме осем месеца без постройката да бъде събаряна изцяло.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Нели Ангелова
18:02, 02.10.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В Жълтото училище се е помещавала първата българска гимназия, създадена в Пловдив на базата на епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий". Сградата е строена през 1868 година и е дело на брациговския майстор Тодор Дамов.

От 1964 година до днес зад стените ѝ учат студентите от музикалната академия, но заниманията не били пълноценни заради старата сграда. На втория етаж е забранено дори да се ходи бързо заради опасността от пропадане.

Йоана Тихолова – студент по "Педагогика на обучението по музика":
"Беше наистина тъжно да вървя по стълбите и да чувам едно скърцане страшно."

За спасяването на една от емблемите на града държавата отпусна 1,1 милиона лева. Общината добавя още 100 хиляди за ново обзавеждане."

Проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство:
"Точно зад основната ще се изгражда една допълнителна стена, която ще бъде подпорна. Малко ще се стеснят параметрите на учебните зали, но аз мисля, че това е най-доброто, защото екипът, който ремонтира, ще работи целогодишно, т.е. няма да се влияе от атмосферните условия."

Фасадата ще бъде изцяло реставрирана. Докато трае ремонтът студентите ще учат в сградата на биологичния факултет на Пловдивския университет, която се намира в съседство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелбата в Лас Вегас в снимки и видеа на очевидци
Стрелбата в Лас Вегас в снимки и видеа на очевидци
ДРУГИТЕ новини: Следи за изгубения град
ДРУГИТЕ новини: Следи за изгубения град