НОВИНИ

Нараства интересът на холандски компании към български корабостроителници

Развиването на корабостроенето трябва да бъде национален приоритет. Това заяви днес, по време на българо-холандският морски бизнес форум, кап. Валентин Енчев, директор на Морска администрация Варна. Само така ще се сложи край на кризата с квалифицираните кадри в сектора и българските корабостроителници ще успеят да задържат интереса, който вече проявяват към тях чуждестранните инвеститори.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
17:42, 02.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

През последните няколко години корабостроенето у нас е в подем, който обаче много бързо може да приключи, ако държавата не обърне сериозно внимание на сектора, смятат морски експерти.

Валентин Енчев, Морска администрация – Варна
“Корабостроенето беше придобило затихващи функции години назад. Сега има леко раздвижване и това изисква кадри. За съжаление не достатъчно количество кадри произвежда самата държава. Този бизнес форум може да повиши интересът към тези дейности, повдигайки такива въпроси и давайки повече информация.”

Недостиг на специализирани кадри има и в самата Холандия. Важно за развитието морския бизнес у нас е да се подобрят условията на труд и заплатите в сектора, така че младите специалисти, завършващи Морската гимназия и висшето военноморско училище да останат да работят в България. От няколко години чуждестранните проекти, които се изпълняват от български корабостроителници, стават все повече.

Бас Нурланд, Холандска фирма за доставка на плавателни съдове
“Започнахме нашите бизнес отношения през 2012 година. Тогава за първи път работихме с корабостроителницата и през годините построихме няколко плавателни съда тук. Достъпът от Холандия е лесен, а качеството, което предлага корабостроителницата, с която работим е много високо.”

До няколко седмици във Варна ще започне стоителството на поредният кораб, поръчан от холандската компания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никой не иска да поеме снегопочистването в община Златарица
Никой не иска да поеме снегопочистването в община Златарица
Готвят се да затворят пътя за Истанбул заради неизграден автомобилен подлез
Готвят се да затворят пътя за Истанбул заради неизграден автомобилен подлез