Протест срещу закриването на пожарната служба в Пампорово

Местна власт, хотелиери и работещи в Пампорово излязоха на протест срещу закриването на пожарната служба в курорта. Според протестиращите постоянното дежурство на пожарните екипи в Пампорово е необходимо за сигурността на туристите. Пожарната, освен това, обслужва и района на близките села Проглед, Широка лъка, Гела.Времето за реакция при евентуален инцидент на екипи от Смолян или Чепеларе би било двойно и тройно, категорични са недоволните.

от БНТ
16:15, 02.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Недопустимо е национален курорт като Пампорово да остане без пожарна служба, категорични бяха протестиращите.

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: В един момент ние се отказваме от една услуга, която е гарантирана за туристите и то в началото на зимния сезон. Ами сега, дано не чуят туроператорите, рискуваме от отказвания от заявки и резервации.

Според плановете на вътрешното министерство, Пампорово ще се обслужва от пожарните екипи в Смолян и Чепеларе. Изчисленията сочели, че пътуването им до курорта е между 7 и 12 минути. През зимата обаче времето за реакция се увеличава двойно и тройно, заявиха излезлите на протеста.

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Представете си хотел с 400 туриста, пълен, в навечерието на Нова година, това не искам и да си го помислям, и ако трябва да чакаме пожарна от Смолян или от Чепеларе.

Службата в Пампорово освен курорта обслужва и района на близките села. Хората там също са категорично против закриването ѝ.

Георги Георгиев, кмет на с. Стойките: Ние имаме 20 хиляди декара частна гора, разчитаме на тия момчета, на тая служба, винаги са се справяли безупречно, не бихме позволили да се случи това нещо без да ни е посочена алтернатива.

Хотелиерите казаха, че дежурствата на пожарните екипи в курорта са необходими заради сигурността на туристите.

Николай Рагин, хотелиер: В зимния сезон над 15 хиляди легла имаме в комплекса, което практически е един голям риск в случай на някой инцидент.

От бранша прогнозираха още, че заради закриването на пожарната може да има отлив на туристи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на бившия директор на полицията в Добрич
Повдигнаха обвинение на бившия директор на полицията в Добрич
Близо 400 000 зрители са гледали Лили Иванова в Панорама
Близо 400 000 зрители са гледали Лили Иванова в "Панорама"