НОВИНИ

Стотици работници от "Емко" протестираха пред МС заради отнетия лиценз

Стотици работници на оръжейната фирма "Емко" протестираха пред Министерския съвет с искане да й бъде върнат отнетия лиценз. На извънредна среща в МС министърът на икономиката Емил Караниколов обеща на протестиращите да изиска от МВР по-бързо доклада от проверките в складовете на фирмата, на базата на който трябва да се реши за лиценза на "Емко".

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 02.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Стотици работници на "Емко" за пореден път в рамките на два месеца протестираха с искане държавата да върне лиценза на "Емко" и тоновете оръжейна продукция, която сега залежава на пристанище Бургас, да отпътуват към Индия.

При протестиращите дойдоха и политици от БСП, АБВ и "Движение 21". Желю Бойчев заяви, че ще внесат сигнал в прокуратурата за разследване на действията на министър Караниколов по случая "Емко", а Татяна Дончева - че държавата води война с фирмата.

Около два часа след началото на протеста министърът на икономиката Емил Караниколов покани представители на протестиращите в МС. След срещата стана ясно, че докладът на МВР за направената проверка в складовете на "Емко" ще бъде представен по-рано и най-вероятно Междуведомственият съд по отбранителна индустрия и сигурност ще реши по-рано от 6 октомври за лиценза на "Емко".

Емил Караниколов, министър на икономиката: Конкретният ми ангажимент към всички е, че ако в констатациите няма нещо, което да застрашава живота и безопасността на населението и на работниците, аз лично веднага ще искам да се върне действието на спрения лиценз за внос и износ.

Протестиращите останаха в готовност за нови протести.

Славчо Димиев, директор на обособената производствена единица на "Емко" в Трявна, протестиращи: Ние хората си, каквото и да ни струва, ще оттеглим от протестни действия в момента, в който започнат обективните действия и спрямо нас. Надявам се на думата на един български министър.

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев опроверга твърденията, че продукция на фирмата залежава в складове на държавата, поради което дължи 3 млн. на МО. Призова поръчките, които фирмата му е изпълнила към държавата, да бъдат платени. И попита - защо поръчките на "Емко" към Кинтекс са прехвърлени на държавните Вазовски машиностроителни заводи "Сопот"?

Емилиян Гебрев, собственик на "Емко": Също така, да бъдат така добри за договорите, които ние сме отвоювали с всичките тези хора, с техния труд, защо ще бъдат прехвърлени от едно частно дружество на едно държавно дружество, каква е разликата според Конституцията и според вас?

В своя позиция от "ВМЗ-Сопот" заявиха, че премахването на посредници при търговските сделки във военно-промишления комплекс гарантира по-голяма оперативна работа и спазване на фирмената тайна.

Категорични са, че действията на държавата по премахване на посредниците при търговските сделки ще повишат печалбата на ВПК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Следи за изгубения град
ДРУГИТЕ новини: Следи за изгубения град
Започна ремонтът на пътя София-Перник през Владая
Започна ремонтът на пътя София-Перник през Владая