НОВИНИ

Пред БНР се проведе протест в защита на свободата на словото

Нов протест в защита на свободата на словото под мотото "Да дадем сигнал" днес събра пред Българското национално радио представители на медиите и граждани. Организатор беше Асоциацията на европейските журналисти. Причината е безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември и временното сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:08, 26.09.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Едно работещо радио символично се прехвърляше от ръка на ръка от сградата на БНР до телевизионната кула. В пренасянето на сигнала се включиха 111 от протестиращите, каквото е мястото на страната ни в класация за свободата на словото.

Николай Найчев - програмист: Разбрах, че техническият директор на БНР имал трудности с пренасянето на сигнала и затова реших да помогна с носенето.

Милен Панайотов не е от новинарите в БНР, но смята, че проблемите са общи за цялата институция.

Милен Панайотов: Това засяга духовността на целия български народ.

Преди дни шефът на БНР отново отрече да има цензура и заяви, че ще търси отговорност в съда от всички, които са се упражнявали върху неговите професионални качества.

Силвия Великова стои зад думите си за оказан натиск.

Силвия Великова - журналист от БНР: Всеки има право да си търси правата в съда, аз не съм излъгала. Ние трябва да продължим да си отстояваме позицията, че този човек само на втория месец от мандата си даде изключително ясен знак на хората в радиото, че възнамерява да прави подобни реформи, ако това е реформа, не, благодаря! И ще сме тук, докато ни търпят.

Съветът за електронни медии предстои да вземе решение по искането на редколегията за оставка на генералния директор на БНР. Според Асоциацията на европейските журналисти има достатъчно основания за това.

Иван Радев - Асоциация на европейските журналисти: Законът дава право на съвета да отстрани генералния директор при груби нарушения на правилата.

Сигналът беше предаден, казват протестиращите и се надяват да бъде чут и разбран правилно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство в Сотиря след дебатите за съкратеното съдебно следствие
Недоволство в Сотиря след дебатите за съкратеното съдебно следствие
Колективни оставки на медицински сестри от София и Карлово
Колективни оставки на медицински сестри от София и Карлово