НОВИНИ

Златева: Западните Балкани са основен приоритет на председателството ни на ЕС

Българското председателство на Съвета на ЕС е една от темите, по които парламентарните партии обещаха постигането на консенсус и национално съгласие. Дневният ред, който страната ни предложи по време на председателството е от ключово значение за постигане на целите ни. Гост в студиото на "Денят започва" беше Деница Златева - заместник-председател на БСП и бивш служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 29.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Политическият дневен ред на председателството е в два аспекта. Единият аспект е свързан с приоритетите на триото, което председателства ЕС - Естония, България и Австрия, и там преговорите са на финалната права. На 31 май предстои среща на триото у нас, каза Златева.

Деница Златева - заместник-председател на БСП: Приоритетите са ясни и обсъждани - те са в 5 основни направления. Едното е свързано с конкурентноспособността, растежа на икономиката, предприемачеството, заетостта - тук влиза и един сериозен проблем за Европа и това е младежката заетост. Вторият приоритет е свързан със защита на онеправдани социално слаби. Третият приоритет, който е ключов за нас, е свързан с темата миграция и сигурност. И тук се очакват по време на българското председателство няколко много важни законодателни промени, свързани с европейската система за предоставяне на убежище или т. нар. Дъблински регламент. Следващият приоритет е свързан с енергийния съюз. Тук има важни теми от гледна точка на енергийна диверсификация и изграждането на интерконекторните връзки. И петият приоритет е основен за българското председателство - ролята на ЕС на глобалната световна сцена, като ние го пречупваме през нашата роля по отношение на страните от Западните Балкани.

Това са приоритетите на триото - а това, което предстои ние да направим е да изработим нашите национални приоритети, допълни Деница Златева. Тя коментира, че е важно изравняване на стандартите в социално и икономическото развитие на отделни региони и държави от ЕС. За периода 2007 – 2015 близо 40% от публичните инвестиции влизат по линия на европейските средства, през 2013 г. това са 80%, уточни Златева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат спешна финансова помощ за Онкологичната болница в Благоевград
Отпускат спешна финансова помощ за Онкологичната болница в Благоевград
Бившият гръцки премиер Константинос Мицотакис почина на 98-годишна възраст
Бившият гръцки премиер Константинос Мицотакис почина на 98-годишна възраст