НОВИНИ

Параолимпиецът Ружди Ружди за трудния път към световните титли

След доста труд, усилия, лишения и дисциплина спечелих златния медал, разкри в "Денят започва" параолимпиецът Ружди Ружди, който за първи път печели световната титла по тласкане на гюле на първенството за хора с увреждания в Лондон. А само преди 5 години на същото състезание той достига едва 13-то място.

bnt avatar logo
от БНТ
10:33, 25.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Ружди Ружди: Все си мислех, че в Лондон не ми върви. В Лондон 2012 година треньорът ми беше казал нямаш шанс, но излез и се бори до край. Тогава нямах опит, но това беше за мен голямо състезание. Видях какво е голямо състезание и видях какво ме чака занапред.

5 години по-късно Ружди Ружди бързо напредва в резултат си - вече има 3 европейски титли, две световни, една олимпийска.

Радостин Тодоров, треньор: Пет години не е много време за спорта да се развиеш затова беше нужно ние с Ружди да водим една постоянна подготовка без много почивки. След състезателния сезон ние не си оставяхме много почивка, но понякога това крие рискове - води до претоварване. Затова и водихме дозирани тренировки, но постоянни, за да може той по-бързо да напредне в резултата си.

В "Денят започва" Ружди Ружди разказа и как се е мотивирал след инцидента си да продължи напред.

Ружди Ружди: След инцидента даже не знаех, че има такъв спорт с количките, знаех, че има баскетбол. след инцидента, колкото и да не ми е добре, гледах да съм позитивен, да не се мръщя, все едно е свършил света, продължавах напред, начертах си една линия. Пожелавам на всички да не се отказват и да продължат да се борят.

Следващата му мечта е европейско първенство догодина. "Докато имам сили ще продължа, защо да не е още едно европейско първенство. Ще направя всичко възможно да съм сред призьорите", обеща си Руджи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 нови помещения отварят врати на пазара в Русе
6 нови помещения отварят врати на пазара в Русе
Пожарникар от Септември пренесе на гръб 10 деца през коритото на пълноводна река
Пожарникар от Септември пренесе на гръб 10 деца през коритото на пълноводна река