Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Зорница Русинова: Обща оценка на щетите в Хитрино все още няма

Обща оценка на щетите в Хитрино все още няма. Това заяви министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова. Тя обясни, че предстои да се извърши индивидуална оценка на щетите на всяко едно семейство по отношение на пострадалите жилища. Оценката се прави заедно със Съюза на инженерите от Шумен и Камарата на строителите.

от БГНЕС
11:57, 28.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

По думите на Русинова, с 5-те млн. лв., които министерството предоставя за Хитрино ще се изготви цялостен пакет за подпомагане на семействата и със социални помощи и там, където е нужна рехабилитация или допълнително лечение на пострадали, възстановяване на щетите, които са предмет на конкретна оценка на всяко домакинства от Междуведомствената комисия.

Средствата са част програма, която е насочена към подпомагане на семействата, които са пострадали от община Хитрино. Помощта е предоставена на общината още на 14 декември.

„Средствата са преведени и от тук нататък това, което очакваме ние като Министерство на труда и социалната политика, е максимално много, подпомагайки местният екип на общината, да започне разпределянето на средства, като програмата има няколко етапа”, обясни социалният министър в оставка.

В първия етап се прави оценка на нуждите от социално подпомагане и най-необходимите пакет от мерки, от които семействата имат необходимост. Има възможност за семейства, които могат да бъдат подпомогнати при оценка от социални работници и от междуведомствената комисия, която стартира вече работа под ръководството на общината. В рамките на 6 месеца семействата ще получават до 500 лв. допълнителна социална помощ.

„Междуведомствената комисия започна работа през тази седмица, за да се направи оценка на щетите. Този етап е през първите 6 месеца и останалата част от възстановяване на щетите и социално подпомагане, където има необходимост ще продължи до 2 години. В Междуведомствената комисия участват представители на общината, ДНСК, Камарата на архитектите, социални работници. Вече има 70 заявления. Около 80% от заявленията са за възстановяване на щети. Има няколко, които са за подпомагане на семейства на починали техни близки или 3,4 за социално подпомагане на семейства, които са пострадали”, уточни Зорница Русинова.

Тя посочи, че има пълно съдействие от страна на министерството към общината, както и всички възможни предпоставки за ефективен контрол на публичния ресурс, за да са всички напълно уверени, че средствата отиват до хората.

По линия на агенцията по заетостта са организирани и 30 души, които са изпратени от вчера да подпомагат общината при разчистване на общинските терени. Ако има нужда от повече хора, след Нова година ще бъдат насочени, но засега от общината има уверение, че тези 30 души са достатъчни да подпомагат разчистването на района.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Обществен съвет разпределя събраните средства за Хитрино
Обществен съвет разпределя събраните средства за Хитрино
Грипният щам Хонконг ни атакува с месец по-рано
Грипният щам "Хонконг" ни атакува с месец по-рано