НОВИНИ

„Продължаваме Промяната“: Руският суров петрол трябва да остава на българския пазар, за да паднат цените на горивата у нас

bdquoпродължаваме промянатаldquo руският суров петрол остава българския пазар паднат цените горивата нас
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 22.11.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

От "Продължаваме Промяната" излязоха с позиция за прехвърлянето на цялата икономическа дейност на "Лукойл" у нас. Решението на петролната компания стана ясно след среща на ръководството на "Лукойл" с членове на служебния кабинет вчера.

От ПП посочват, че отмяната на забраната за износ на руски петрол от "Лукойл" нарушава условията на дерогацията, договорена от ПП с Европейската комисия.

"Приветстваме обявените стъпки, които са залегнали и в нашия план: прехвърляне на икономическата дейност на "Лукойл" в България, както и прилагането на Глава III от Регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, чрез допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването.

Тревожна е обаче заявката за заобикаляне на духа на дерогацията, договорена от ПП, а именно „да няма забрана за износ на продуктите от преработка на руски нефт".

На първо място считаме, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК. Преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че "лимитираната дерогация" цели "снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави".

На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета „Петков“ дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар!
Също така е важно да подчертаем, че без дерогацията, България щеше да е длъжна от 5 декември да спре вноса на руски суров петрол, което щеше да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната", се казва в позицията на "Продължаваме Промяната".

От партията настояват техния Проект на решение да бъде придвижен за гласуване от Народното събрание, независимо че решението на Министерския съвет изпълнява три от четирите точки в него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът и трима мигранти от катастрофата край Казичене са настанени в болница "Св. Анна"
Шофьорът и трима мигранти от катастрофата край Казичене са настанени в болница "Св. Анна"
Байдън помилва две пуйки по случай Деня на благодарността (СНИМКИ)
Байдън помилва две пуйки по случай Деня на благодарността (СНИМКИ)