НОВИНИ

Започна масовото тестване на хората в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 12.04.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Започна тестването на жителите на Банско. Днес ще бъдат изследвани лекари, полицаи и пожарникари, които са били на първа линия.

Около 2000 теста са осигурени от държавата за хората на първа линия по време на двуседмичната карантина в града. Повече от 2000 теста пък са осигурени от дарители за жителите на града и близките населени места.

Създадена е специална организация, за да няма струпване на хора. Тестването става изключително бързо, след което гражданите изчакват около 10 минути в медицинския център и след това им се съобщават резултатите от пробите.

Доктор Калоян Калоянов, директор на РЗИ Благоевград: Тези бързи тестове ще дадат една информация за това дали хората са преболедували в този регион на страната и конкретно в град Банско. Ако има положителни проби, в смисъл антитела бъдат открити, това ще покаже че тези хора са преболедували. В зависимост от това дали са ИГГ или ИГМ, ако са ИГГ показват едно по-отдавнашно преболедуване и наличие на някакъв имунитет спрямо коронавируса.

Иван Кадев, кмет на Банско: Надявам се, че сега с това широко изследване, научните среди и Националният оперативен щаб ще имат възможност за някаква картина, която да им даде яснота какво се случва в Банско. Мисля, че тук след поставянето на града в карантина, има голям ефект и мисля, че това беше правилно.

При данни за положителен резултат от теста, той трябва да бъде потвърден и чрез PCR тест.

18 са потвърдените проби в областта, а в Банско продължава да има режим до края на извънредното положение за влизащите и излизащите от курорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха два търговски обекта в София, отворили въпреки забраната
Затвориха два търговски обекта в София, отворили въпреки забраната
68 човека са излекувани от коронавирус у нас
68 човека са излекувани от коронавирус у нас