НОВИНИ

21 нови случая на коронавирус в страната

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 12.04.2020
10958
Чете се за: 02:37 мин.
Още

Към днешният ден 21 човека са новите инфектирани. От тях в болница са постъпили 10. Общият брой е 669 заразени. Увеличението е с 3,2%. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Активните са 573 случая.

В София са 12 случая - от тях в "Пирогов" са двама, в "Света Анна" - един, 9 са амбулаторни.

В Кюстендил са трима, от които двама са в Кюстендил, един е в Дупница.

В Пловдив са двама.

В Хасково също са двама.

И в Стара Загора също двама.

От медицинския персонал няма нови установени случаи - 36.

Излекувани са 68. 6 нови случая - във ВМА - двама, в Кърджали - двама, в Пловдив - един, това е военнослужещият, който беше интубиран. Престоял шест дена на апаратна вентилация и след две отрицателни проби е изписан, в Смолян - един, който е лекар. Общо 45 мъже и 23 жени.

Починали са 28. Има два нови случая за последното денонощие. Жена на 73 години в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и мъж на 73 години в "Пълмед". Общо 15 мъже и 13 жени са починали. Средната възраст е 65 години.

Броят на болните, които са в болница, е 230, от които 147 в София, 35 са в интензивни отделения.

От името на Софийска лекарска колегия д-р Меджидиев благодари на всички сънародници, които спазват карантината. "Съвместно с правителството, щаба и гражданите постигнахме тези много добри резултати до момента, мога да кажа едни от най-добрите в Европа, направо най-добрите. Защото ние поддържаме непрекъсната връзка с колеги от Европа и обменяме информация. Там положението е ужасно", заяви докторът.

Д-р Асен Меджидиев: Искам да се обърна към сънародниците - да не се удавим накрая след тези уникални резултати. Защото с това хубаво време, което предстои, поне 50 колеги от София вчера ми звъннаха, че ние трябва да реагираме. София беше пълна. А в София са най-много регистрираните случаи и тя е основна отправна точка. София е 2 милиона, а лекарите в София са 9000. От тях една трета са преко заети с коронавируса. Ние не сме Германия с огромния ресурс - и финансов, и фармацевтичен, и човешки - като медицински персонал. Това, което се вижда и в европейските страни - масово започват да падат медицински специалисти, лекари, санитари, сестри, почнем ли да губим тези специалисти, ще стане особено тежко. Най-вече за София, защото тежките случаи от провинцията също ще трябва да дойдат тук.

Д-р Меджидиев допълни, че Господ е всеки ден с нас. "Аз като лекар, влизайки в операционната, всеки ден влизам с Господ. Той ни пази и е милосърден. Не е един ден в годината или пет дена, в които трябва да му обърнем внимание. Ние трябва да вярваме в милосърдието му и ние самите да го проявяваме по същия начин".

Той беше категоричен, че в момента милосърдието е да опазим близките си, да останем вкъщи, да се помолим. И ние всеки ден може да го направим. "С един ден не се решава нищо в годината. Напротив, с тези две седмици се решава бъдещето на нашите поколения, на нашата държава", допълни докторът.

Директорът на "Александровска" болница доктор Костадин Ангелов заяви, че днес е дошъл на брифинга като пратеник на лекарите и сестрите от болницата.

Д-р Костадин Ангелов - директор на "Александровска": В дни на изпитание, каквито са днешните дни, всички се обръщаме към църквата. Използваме историята, която ни учи, че църквата е помагала на българския народ в тези дни. В Библията пише, че има време за всяко нещо по земята - време за раждане и време за умиране. В Библията още пише, че там където са събрани двама души на едно място, Бог е между тях. Така че няма смисъл да търсим Бог в църквите. Можем да си останем по къщите и Бог ще бъде при нас. Нека да не поставяме под изпитание божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране. Ходейки хората по улиците, като че ли искат да ни предадат някаква божия роля, ние да решаваме кой да живее и кой да умира - благодарим ви за тази корона от тръни, не я искаме! Всяка вечер ни ръкопляскате, аз отправям молба към всички български граждани: ако си останете по къщите, ние в 21ч. ще ви ръкопляскаме. Направете го. Нека не превръщаме болниците в морги.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че в болницата му в момента има 11 интубирани, 31 в средно тежко към тежко състояние. Той уточни, че няма пациент, постъпил в "Пирогов" в добро състояние.

Проф. д-р Асен Балтов - директор на УМАЛСМ "Пирогов": Има огромен потенциал от бъдещи пациенти, благодарение на това, че в момента хората се разхождат свободно по улиците. Това не може да бъде видяно, но това ще стане след около 10 дена, когато ще започнат да идват тежките случаи. Сега не е моментът да се седи по градинките, в междублоковите пространства, да се пие бира, да се смеем, да се веселим. Следващите две седмици ще бъдат критични. Не ходете на църква. Църквата е във всеки от нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветница е!
Цветница е!
От днес гражданите задължително трябва да носят маски на обществени места
От днес гражданите задължително трябва да носят маски на обществени места