НОВИНИ

Дезинфекцират църквите преди предстоящите празници

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:05, 11.04.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Общество

Днес е Лазаровден. Тази година обаче и днешният празник, и Цветница, както и Великден са по-различни заради пандемията и наложените ограничителни мерки.

Полицейско присъствие, периодична дезинфекция и предупреждения за спазване на дистанция посрещаха днес хората в столичните храмове. Още от снощи пък пространствата около църквите в София бяха дезинфекцирани. Днес хора в храмовете имаше, макар да бяха чувствително по-малко отколкото други години.

Утре, на Цветница, част от тях ще си останат вкъщи, други пък ще отидат в по-малки храмове, за да избегнат струпването на много хора на едно място.

С тази гледка осъмнаха столичните храмове преди службите тази сутрин. Всички църкви и пространствата около тях бяха дезинфекцирани часове преди Цветница, а процедурата ще се повтори и преди Великденските празници.

Захари Павлов, Столичен инспекторат: Дезинфекцията се извършва с препарати, които са сертифицирани. Препаратът, който се използва, е безвреден за хората и за околната среда. Дезинфекцията на храмовете и околните пространства може да предпази хората няколко дни.

Въпреки призивите да си останем вкъщи, и днес имаше хора, дошли да отправят молитвите си в храма. Всички те, водени от вярата, бяха оставили страха от заразяване на заден план.

Със строги мерки срещу разпространението на заразата и с малко хора в храмовете посрещнаха Лазаровден в Русе. Пред църквите в града липсваше обичайното оживление. В храм „Свети Николай" непосредствено след литургията, имаше едва десетина души.

И оказва се - в случая извънредното положение може да ни даде повече, отколкото да ни отнеме.

Отец Стефан Стефанов, храм „Свети Николай" - Русе: Ако пропуснем няколко служби, не е отстъпление от вярата. Напротив-това е една жертва в името на нашите ближни. Да се обърнем навътре в сърцето си, навътре в себе си, точно както Христос ни съветва: Кога се молиш, заключи се в скришната си стая, и твоят Бог, който вижда на тайно, ще ти въздаде наяве.

Басарбовският скален манастир също беше пуст, за разлика от други години, когато в навечерието на Цветница, в обителта се стичаха миряни от всички краища на България и от съседна Румъния. Полицейски екипи проверяваха пътниците за декларации на контролно-пропускателния пункт на излизане от квартал Басарбово.

Българската национална телевизия ще излъчва на живо празничните литургии на Цветница и Великден по БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 4, както и онлайн на сайта www.bnt.bg.

Сигнал ще бъде предоставен на всички медии, които искат да излъчват празничните богослужения от катедралата „Св. Александър Невски“ и храма „Св. Неделя“.

БНТ призова да останете вкъщи и да гледате празничните служби от дома си!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради пандемията неврохирурзите оперират само спешни пациенти
Заради пандемията неврохирурзите оперират само спешни пациенти
Заразените с COVID-19 американци са над половин милион
Заразените с COVID-19 американци са над половин милион