НОВИНИ

Повече тествани, сменят подхода.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:23, 11.04.2020
Чете се за: 01:34 мин.
Здраве

Започват акции по масово тестване за коронавирус на медици в София. Ще се разшири и обхватът на тестване - чрез въвеждането на нов метод, при който ще се изследват наведнъж няколко човека.

Частните лаборатории вадят резултатите от изследванията си, в които се включват вече цели предприятия. Това трябва да даде по-ясна картина на разпространението на вируса у нас.

Като се има предвид ниското разпространение на коронавируса и за да се използват по-ефективно все още дефицитните тестове, е най-удачно да се изследват по няколко души наведнъж.

Проф. Тодор Кантарджиев: Това е така нареченият метод на пуловете, въведен още в Първата световна война при изследването масовото изследване на войници за някои болести.

Въвеждането му сега е по идея на проф. Радка Аргирова, според която PCR тестовете са с такава чувствителност, че могат да хванат минимално количество вирус от пробата на един от 20 тествани.

Проф. Радка Аргирова - вирусолог: Ами в литературата има и за 60, публикации, но мисля че сега не е време за 60. Като че ли максималното или по точно оптималното, като че ли е 10.

Подобен подход би осигурил много по-добър обхват и бърза реакция.

Проф. Радка Аргирова - вирусолог: Ако се случи да бъде някой заразен, да бъде първо хванат много рано, за да може да получи необходимото лечение и грижи и второ, много рано да бъде изолиран. Така ще може да се проследят много по-добре мащаба и скоростта на разпространение, за да се вземат най-адекватните мерки.

Бойко Борисов - министър-председател на Р България: Ние малко на сляпо във въздуха действаме, нали, като по невидим противник стреляме с различни оръжия всеки кой каквито има на разположение, но това са резултатите, които излизат.

В цялата страна започват мащабни акции за тестване, най-вече инициатива на общините. В София масово ще бъдат изследвани лекарите на няколко болници.

Проф. Венцислав Мутафчийски: Това са 365 лекари и медицински и сестри, и медицински персонал от 4-5 градски болници, които се тестват и предстои тестване на 95 медици.

Към общата картина се включват и частните лаборатории. Данните на 7 лаборатории за сега са обединени и качени в сайт. От изследваните в тях 9600 дущи, 147 са положителни.

Инж. Михаил Калъчев - експерт по медицинска информатика: Инициативата идва да запълни една според мен празнина в картината на динамиката и развитие на епидемията.

Тези данни могат да дадат по-различен поглед на епидемията. Те отразяват резултатите и от бързите тестове, които могат да дадат информация и за вече преминала инфекция.

Инж. Михаил Калъчев - експерт по медицинска информатика: Частните лаборатории започват по инициатива на работодатели да правят профилактики - т.е. това са групови изследвания на цели предприятия и даже така със задоволство мога да кажа че буквално преди час въведохме една такава профилактика предприятие с 430 служителя за щастие имат само един положителен.

Само в началото на следващата седмица данните ще се увеличат многократно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва масовото тестване на жители на Банско
Започва масовото тестване на жители на Банско
Отпускат 375 лв. на семейства, ползвали над 20 дни неплатен отпуск (ОБОБЩЕНИЕ)
Отпускат 375 лв. на семейства, ползвали над 20 дни неплатен отпуск (ОБОБЩЕНИЕ)