НОВИНИ

От полунощ става задължително носенето на маски (ОБОБЩЕНИЕ)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:04, 11.04.2020
Чете се за: 02:20 мин.
Здраве

От утре до 26 април включително носенето на маска или друго предпазно средство става задължително. Заповедта е на здравния министър.
Призивът за затягане на мерките дойде от генерал Мутафчийски снощи в предаването "Панорама".

Втори опит за въвеждане на задължение за носене на маски. Днес премиерът добави и възможността да се използват шалове за покриване на носа и устата - за да няма обвинения, че има недостиг на маски. Припомням ви, че само преди седмица в рамките на 24 часа здравният министър нареди задължително носене на маски и отмени заповедта си заради широката обществена реакция.

Ситуацията сега: текстилни маски има в големите търговски вериги. Тези със сертификация за медицински изделия са в дефицит в аптеките. По селата няма никакви.

Носенето на маски или шалове става задължително на обществени места. Предвидена е възможност да бъдат раздавани безплатно на най-нуждаещите се.

Бойко Борисов - министър-председател: Щом се налага да излезе, ще си сложи някакъв вид предпазен шал - ако повтарям при тези милиони маски, които се произведоха, някой каже, че няма. И отделно сме поръчали един милион маски още. Плюс и в комисията толкова, плюс във фабриките произвеждат непрекъснато, плюс всеки може и да си шие.

Да предпазим другите - ако сме носители на вируса без симптоми - това е ролята на маската - каквато и да е.

Александър Симидчиев - пулмолог: Дори и маски, които имат ниска степен на защита отвън навътре, тоест да не ни заразят нас могат да бъдат ползвани, защото целта е да премахнат възможността тези капчици да излизат в околната среда и да се полепват по предмети и по повърхности около нас. Носенето на такива маски има своята противоепидемична стойност, дори тя да е в рамките на 30%.

Разнообразие от маски на 4 български фирми предлагат големите търговски вериги. Цените варират - от стотинки до 5-6 лева.

Диана Димова - мениджър ,,Връзка с обществеността" на търговска верига: Нашето желание беше да ги продаваме дори без надценка, но за да спазим данъчното законодателство, надценката средната е под 3 %. Целта ни в тази ситуация не е да печелим точно от маските.

Фармацевтите са категорични: не биха си позволили да продават текстилни маски.
А тези със сертификация за медицински изделия са в дефицит. Основният производител остава Китай. От там идвала и спекулата в цените.

Антон Вълев - Българска аптечна камара: Производителите в Китай повишиха с близо между 5 хиляди до 8 600 % цената на една маска. Това означава, че в текущия момент пазарната цена на една проста хирургична маска, която допреди кризата беше от порядъка между 20 до 40 стотинки, сега стартовата цена е от 3 до 5-6 лева за една маска.

Хората от повечето населени места в община Криводол трудно се справят със задачата да си осигурят маски.

Димитрана Горанова: Нема кой ни маски тука на село, нищо!

Мария Андрова: Нямаме автобуси, нямаме възможност да излизаме.

Славяна Лилова: Взела съм си два хлебове сабалем и няма да излизам.

Тодор Цветков: Абе, тук по селата не е кой знае какво като у градо.

За да успеят в село Пудрия да се снабдят с маски, на молбата им откликнал аптекар от близко населено място. Купил маски от производител.

Павлин Стефанов - аптекар: Повече от месец нямам доставка на нормални маски.

Рисковата група в страната е много голяма, ако бъде изпусната и всички влязат в болница, тогава щетата би била катастрофална - убеден е премиерът. Затова апелира за дисциплина:

Бойко Борисов - министър-председател: Можеме да го направиме и да покажеме, че не командно-административния подход: ,,кръгом, ходом-марш, падни, легни". Имаме хубава българска поговорка: ,,власите накрай дунава се давят". Да стискаме, да стискаме, да стискаме, да пазим и накрая точно да стане да ни е яд.

Премиерът отново призова на Великден българите да останат по домовете си.

Бойко Борисов - министър-председател: И аз самият в 12 часа на Великден ще излеза в двора и ще викам, ама колкото имам глас: ,,Христос воскресе". Да го направим всеки от тераса, от двор, от къщи пред иконата, където намери за добре".

Борисов припомни, че другите държави затворили църквите, но България е заложила на самосъзнанието на хората.

Съвместно със Столична община голяма търговска верига продължава да раздава всеки ден по 150 порции топъл обяд на нуждаещи се хора. От понеделник броят ще се увеличи на 200 порции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха излекуван тежко болен пациент с COVID-19
Изписаха излекуван тежко болен пациент с COVID-19
Здравният министър затваря кооперативните пазари и цветните борси
Здравният министър затваря кооперативните пазари и цветните борси