НОВИНИ

Пазарите ще работят само от 13 до 15 април

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:49, 11.04.2020
5155
Чете се за: 01:35 мин.
Бизнес

Затварят се кооперативните пазари и цветните борси утре и от 16-ти април до второ нареждане. Това стана със заповед на здравния министър, публикувана преди минути.

По-рано през деня столичната полиция затвори Женския пазар в София.

Всички кооперативни пазари и цветни борси в страната се затварят за утре, 12 април. След това от 13 до 15 април търговците ще имат възможност да реализират продукцията си, а от 16 април отново всички кооперативни пазари и цветни борси се затварят до второ нареждане.

На този фон днес първият затворен пазар беше емблематичният Женски пазар в столицата. Там се преустановяват търговската дейност в района на пазара . Това се е наложило заради многобройни сигнали за нарушаване на противоепидемичните мерки или неспазване на 2 метра дистанция, неносене на маски от търговци или клиенти.

По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова и директорът на столичната полиция Георги Хаджиев призоваха софиянци да спазват противоепидемичните мерки.

Нарушаването на забраната за струпване на много хора на едно място принуди столичния кмет Йорданка Фандъкова да поиска заграждения и охрана и в градинката на НДК.

Градинката при НДК на обяд е празна, след като снощи е имало цели компании от младежи.

В опит да ограничат струпването на много хора в паркове и градинки, както тук в НДК, където вчера е било пълно, полицаите поставиха заградителни ленти, които бяха скъсани само минути след слагането им.

Проверяваме същото място и следобед.Пак е празно.

Празни са и градинките по кварталите. При езерото в Дружба няма струпване на хора. В градинката срещу зала "Фестивална" също е празно.

В произволно избран от нас квартал "Дружба" засичаме патрули, които обикалят между блоковете и тълпи от хора няма.

В централната част на града положението е различно. Булевард "Витоша" и улица "Граф Игнатиев" са място за разходка, въпреки призивите на полицията.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Аз призовавам винаги и смятам, че софиянци са интелигентни хора и не трябва да се плашим от санкциите, а по -скоро да проявяваме отговорност. За съжаление без санкции очевидно няма как да мине.

Старши комисар Георги Хаджиев - директор СДВР: Движението в столичния град не е забранено, но не е редно да се движат безцелно.

Военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов беше заснет да седи на пейка в градината срещу военното ведомство и ще бъде глобен. По повод идващите празници по инициатива на районния кмет пред църквата "Свети Георги" в столицата са демонтирани пейките, за да няма струпване по празниците. Решението не е общо за града.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Аз моля всички хора и на Цветница, и на Великден. Нека да останем в къщи. Нека да дадем възможност на лекарите да си довършат работата. Аз съм вярващ християнин. Ще остана в къщи, ще се моля пред иконата.

Градоначалникът призова софиянци да не се подлъгват по слънцето и пролетта, че все едно всичко е приключило, и помоли да не хвърлят на вятъра постигнатото досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заразените с COVID-19 американци са над половин милион
Заразените с COVID-19 американци са над половин милион
Преводачът на папа Франциск: Времената на криза пробуждат човешката солидарност
Преводачът на папа Франциск: Времената на криза пробуждат човешката солидарност