НОВИНИ

Заради пандемията неврохирурзите оперират само спешни пациенти

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:15, 11.04.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Здраве

С 50% са намалели пациентите в столичната болница "Свети Иван Рилски" заради извънредното положение. Въпреки това неврохирурзите всеки ден оперират спешни пациенти с тежки мозъчни заболявания.

Заради пандемията неврохирурзите оперират само спешни пациенти. Вместо по 12, правят по 5-6 операции на ден. В началото на април спасили 35-годишен мъж с 2 вродени заболявания на мозъка.

Д-р Димо Янков - специализант УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Това са нашият контингент, който буквално могат както си ходят на улицата да загинат, тъй като рязко може да се повиши налягането в черепа, което води до притискане на жизнено важни структури.

Операцията продължила 5 часа. а пациентът се възстановил за 3 дни.

Д-р Димо Янков - специализант УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Беше изписан на крака на собствен ход. Говореше с жена си, забавляваха се.

Неврохирурзите оперирали и дете с мозъчен тумор. То и майката били с температура.

Доц. Васил Каракостов началник Клиника по неврохирургия УМБАЛ "Св. Иван Рилски": С дарение, което болницата разполага, се ивърши веднага по соешност бърз тест. За щастие то не беше COVID-19 позитивно. Този тип пациенти не могат да се връшат.

Температурата на влизащите се мери на входа на болницата. Има дезинфектант за пациентите. Работата на лекарите е намaляла на половина.

Доц. Красимир Минкин - неврохирируг УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Пациентите са уплашени - отлагат диагнозата на симптоми за след пандемията. Отлагането на пациенти в мометна и знчителното намаление на активността на лекарите не е за доброто на пациентите. Плановите ще бъдат по-трудно за опериране след това и в някои случаи ще бъде и невъзможно за такива центрове като нас да поемат всички нуждещи.

Ръководството на болницата е осигурило ръквици, маски и очила за персонала. Очаква се до края на седмицата да пристигнат и още защитни костюми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Хари Потър у дома" - магията за спасение от вируса
"Хари Потър у дома" - магията за спасение от вируса
Дезинфекцират църквите преди предстоящите празници
Дезинфекцират църквите преди предстоящите празници