НОВИНИ

10 селскостопански постройки изгоряха в свиленградския квартал Гебран. Бедственото положение в града остава

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 10.08.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Високо рискова остава обстановката с големите горски пожари, които бушуват на много места в страната. Бедственото положение в община Свиленград остава.

Общо 80 пожара бушуват в момента на територията на страната. По последна информация на пожарната, най - активни са огнищата в районите на Любимец, Медникарово, Лесово, Димитровград и Свиленград.

В момента на територията на Хасковска област има 4 пожара - големият горски пожар, два край Любимец и в свиленградския квартал Гебран. Само преди два часа изгоряха около 10 селскостопански постройки.

Огнеборците са на място и се справят със ситуацията. Тук има екипи от цялата страна, някои от тях не са почивали вече трето денонощие.

Продължава гасенето на големия горски пожар в Странджа Сахар.

Цял ден пожарникари, доброволци, военнослужещи и горски служители се борят с огнената стихия в Странджа Сакар. Те успяха да спрат пожара да не прехвърли границата с Турция. В гасенето се включи и военен хеликоптер, който обливаше с вода засегнатите площи. Няма пряка опасност за хората от близките села, категорични са от пожарната.

Гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН: Не така беше вчера. Вчера имаше висока вероятно огънят да влезе в населените места, но не го допуснахме. Няма пострадали и загинали.

Изненадващо, за да се запознае с обстановката, пристигна и премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Като слушах, останах с впечатлението, че е изгоряла границата, че е изгоряла държавата. Голям пожар, на голяма територия. Прекрасно се справят колегите и от пожарната, и от Гранична полиция с местните власти, горските. Каква огромна територия. Военните. Всички са свършили работата, така както трябва да я свършат.

Заради пожара бяха евакуирани жителите на две села. Днес те се завърнаха по домовете си.

От пожара пострадаха и диви животни и птици. В Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора са приети няколко щъркела от района.

Градимир Градев: Спасителен център "Зелени Балкани": По-големият проблем е, че на хищните птици особено е изгоряла по-голяма част от плячката в региона. Гущери, костенурки са изгубени като храна за тия птици, така, че в следващите години ще продължи да се усеща ефекта от пожара.

А причините за най-големият горски пожар у нас това лято предстои тепърва да се изясняват.

Големият горски пожар е затворен от три страни. По целия му периметър и покрай населените места са разположени противопожарни екипи, които охраняват селата и населението в тях. В Свиленград гасенето на пожара в Гебран продължава.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
33-и ден на протести в София: Блокираха и бул. "Дондуков"
33-и ден на протести в София: Блокираха и бул. "Дондуков"
"АФИС": Половината българи подкрепят предсрочни парламентарни избори
"АФИС": Половината българи подкрепят предсрочни парламентарни избори