НОВИНИ

Тихановска отказва да признае победата на Лукашенко на президентските избори

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:24, 10.08.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Основният опозиционен кандидат на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска отказа да признае резултата от над 80% за сегашния държавен глава Александър Лукашенко. Тя получава под 10 на сто.

Краят на вота беше белязан от сблъсъци на опозиционни демонстранти с полицията. Еврокомисията осъди силовите действия на властта и поиска "прецизно" преброяване на гласовете. Германия заговори за санкции на Евросъюза срещу Минск.

Шокови гранати, гумени куршуми, водни струи и 3000 арестувани, повечето в Минск в изборната нощ в Беларус. Вотът премина при съмнения за фалшификации, а преди него имаше репресии срещу активисти и масови прояви на недоволство срещу 26-годишното управление на Лукашенко.

37-годишната кандидатка на опозицията Светлана Тихановска се яви на мястото на арестувания си съпруг. От щаба й заявиха, че обявените резултати не отговарят на действителността и противоречат на здравия разум.

Светлана Тихановска - опозиционен кандидат за президент на Беларус: Управляващите трябва да помислят как да предадат мирно властта, защото сега само упражняват насилие над мирни граждани.

Държавните медии обвиниха за сблъсъците "провокатори" и "агресивни младежи", ръководени през мобилно приложение. Лукашенко нарече привържениците на опозицията "овце", контролирани от чужбина.

Александър Лукашенко- президент на Беларус: Ако се борите срещу страната, ако се опитате да я хвърлите в хаос и да я дестабилизирате, ще получите от мен незабавен отговор.

За Лукашенко Тихановска е "горкото малко момиче", манипулирано от "чуждестранни кукловоди". Той получи поздравления и подкрепа от лидерите на Русия, Китай, Казахстан и Азербейджан.

Св

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задължителни маски и възстановени учебни занятия в Европа
Задължителни маски и възстановени учебни занятия в Европа
Двама уволнени и четирима наказани служители от НСО по случая в парк "Росенец"
Двама уволнени и четирима наказани служители от НСО по случая в парк "Росенец"