НОВИНИ

Протести и сблъсъци с полицията след президентските избори в Беларус

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:07, 10.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Държавният глава на Беларус Александър Лукашенко печели президентските избори. Той получава малко над 80 процента от гласовете, по данни на Централната избирателна комисия. За опозиционния кандидат Светлана Тихановска са гласували 9,9 на сто. Тези резултати предизвикаха недоволство в столицата Минск. Стигна се до сблъсъци с полицията. Агенция Ройтерс съобщава за един загинал, десетки ранени и поне 120 задържани.

Напрежението в Беларус се покачи след обявяването на първите резултати от екзит пол, според които Александър Лукашенко е преизбран за президент на страната. Малко след това към центъра на Миск започнаха да се стичат несъгласни с резултатите от вота, въпреки предупрежденията, че са разположени специални части за борба с безредиците. Последваха сблъсъци със силите на реда, които използваха сълзотворен газ и шокови гранати, преди - според официалното съобщение на вътрешното министерство, да поемат контрол над ситуацията.

Протести имаше и извън страната - пред посолството на Беларус в Москва, както и в Литва. Основното недоволство на гласоподавателите в чужбина е лошата организация и образуването на дълги опашки пред секциите.

Кандидатът за президент Светлана Тихановска направи обръщение към протестиращите и полицията. Тя призова своите привърженици да не допускат провокации и да не дават причини за използването на насилие и помоли полицията и армията да не забравят, че са част от народа. По-рано Тихановска заяви, че не вярва на резултатите, а на очите си, които виждат, че мнозинството от съгражданите ѝ я подкрепя.

Светлана Тихановска, кандидат за президент на Беларус: "Ние вече спечелихме, защото превъзмогнахме страха, апатията и безразличието си".

Александър Лукашенко управлява в Беларус от 1994 г. На изборите през 2015-а той беше обявен за победител с 83,5% подкрепа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени противоепидемични мерки в Бачковския манастир преди Успение Богородично
Засилени противоепидемични мерки в Бачковския манастир преди Успение Богородично
Над 32% по-малко хотели са отворили врати през юни
Над 32% по-малко хотели са отворили врати през юни