НОВИНИ

10 случая на COVID-19 в Нова Загора: Двама лекари и работници във фирма за пилета в Стара Загора

bnt avatar logo
от БНТ
11:09, 10.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Затворена за 24-часова дезинфекция е болницата в Нова Загора заради заразени с коронавирус двама лекари.

На целия медицински персонал ще бъдат направени тестове. Потвърдените случаи на коронавирус в Нова Загора са 10.

Извънредно заседание на Кризистния щаб в нова Загора се проведе тази сутрин. Двамата лекари са настанени в болница в Стара Загора. Останалите 8 са служители в старозагорска фирма, които се извозват от Нова Загора към работните им места.

Само една от жените е настанена в болница в Сливен.

Другите работници са на домашно лечение. Те работят във фирма за обработка на пилета. Според непотвърдена информация там зараза има отпреди установяването на тези заразени, но това трябва да бъде доказано и официално потвърдено.

Кметът на Нова Загора Николай Грозев заяви, че е започнало пълно дезинфекциране на цялата сграда на болницата, както и на двора с всички помощни помещения. Лекарят, който е хоспитализиран в Стара Загора работи във вътрешно отделение. На всички служители в отделението ще бъде направен PCR тест, след което тест ще направят и на останалите служители в болницата.

В Сливен с положителни тестове са 8 лица. Сред тях едно дете на 5 години, служител на реда и медицинска сестра.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Нямам впечатление, че там е толкова драматична ситуацията. До тук имаме само няколко положителни и в момента сме в процес на набиране на проби от всички контактни. И там ще продължим да работим, както на всички останали огнища. Целта ни е да държим под контрол инфекцията. До степен такава, че да не застрашават дейността на здравната система и тя във всеки един момент да може да поеме болните. Без да пречим на нормалния социално-икономически живот.

В сливенските болници, където се приемат пациенти с коронавирус, все още има свободни места, уверяват от Общинския кризисен щаб.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков: Меси е гений и не бива да бъде сравняван с никого
Стоичков: Меси е гений и не бива да бъде сравняван с никого
Байер Леверкузен се класира за 1/4-финалите за Купата на Германия
Байер Леверкузен се класира за 1/4-финалите за Купата на Германия