НОВИНИ

Окончателно решиха: 9% ДДС за ресторанти, бебешки храни, пелени и книги

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 10.06.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Народното събрание гласува окончателно промените в Закона за данък върху добавената стойност, с които се предвиждат по-ниски ставки за определени стоки и услуги.

Управляващите предлагат за ресторантьорски, кетъринг услуги и за книгите данъчната ставка да се намали от 20 на 9 на сто.

По-ниската ставка е предвидено да важи за настаняване, предоставяно в хотели, включително при отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. Парламентът одобри още предложението на ДПС от 20 на 9 на сто да се намали и данъкът върху добавената стойност за бебешки храни, пелени. Предвиждат се още ваучери за почивка в размер на 210 лева за служители в системата на здравеопазването и сигурността, били на първа линия в борбата с коронавируса, както и еднократна помощ за осмокласниците.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП лекарствените продукти да са намален данък. Не приеха и предложението на НФСБ в обхвата на намалението на данъчната ставка да влязат и туроператорите, както и това на ВМРО с 9% да се облагат и виното, и спиртните напитки в заведенията. Приетите мерки ще са временни до края на 2021-ва година.

Валери Симеонов - "Обединени патриоти": Конкретно говоря за виното и за бирата. Те също да бъдат с понижен данъчен процент на 9 процента. Статистиката показва, че този тип напитки представляват около 40 процента от общата консумация на всички заведения за хранене и ако действително ние искаме да подпомогнем ресторантьорския бранш, не виждам причина да не го подкрепим това предложение.

Милко Недялков - БСП: Не е възможно бг автори, преводачи, издатели на книги да се опитат през този период да издават повече книги, защото тогава е намалена ставката на ДДС. И още един проблем - след 31 декември 2021-ва година, книгите, които са произведени с 9 процента ДДС, а те са стока, която не се реализира като в ресторантьорството и хранителната промишленост толкова бързо, как ще бъдат продавани?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович обмисля да пропусне US Open
Джокович обмисля да пропусне US Open
Стартира "Проект ЕКО" - конкурсът, в който младите вземат нещата в свои ръце
Стартира "Проект ЕКО" - конкурсът, в който младите вземат нещата в свои ръце