НОВИНИ

Емил Димитров се зарече: Докато съм министър, питейна вода ще има!

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 10.06.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обеща от ефира на Сутрешния блок на БНТ, че докато той е министър, а това правителство на власт, ще има вода за питейни нужди от всички язовири в страната.

По думите му проблемът е сериозен, но неговият екип се стреми да го решава много бързо.

Той даде за пример Шумен, където имат вода за две години.

"Но за тези две години трябва да се построи нов довеждащ водопровод, същото важи и за Търговище. Когато намаляваш обемите, които подаваш и казваш, че трябва да се икономисва, тогава и бизнесите трябва да започнат да ползват собствени ресурси и да икономисват", настоя той.

"Ако пестиш за гражданите, всички други те нападат, защото ако дадеш на земеделците, догодина гражданите ще излязат и ще питат: Къде ни е водата?", посочи Димитров.

"В Перник например свърши водата и казаха: Не ни интересува кой какво е правил. Къде ни е водата? Много е лесно да те рекетират със стачки. Аз съм земеделец, например, не ме интересува нищо и ми пречите да си използвам водата. За да има вода някъде, трябва да се предприемат действия година преди това", настоя екоминистърът.

По думите му в Перник има вода сега, благодарение на водопровода от София.

"От Рила докарваме вода в Перник. Перник харчи в момента повече вода, отколкото миналата година, без кризата. Разреших да няма режим, оттам нататък е проблем на ВиК-Перник. Би трябвало вече да няма режим в Перник", посочи Димитров.

Министърът обяви, че в Бургас има два язовира, които от години са изоставени и трябва да бъдат пригодени за питейно-битови нужди. В Северна България също има", каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудова злополука в Русе: Мъж загина в резервоар за гориво
Трудова злополука в Русе: Мъж загина в резервоар за гориво
По последни данни 53 лица са с COVID-19 в Доспат
По последни данни 53 лица са с COVID-19 в Доспат