НОВИНИ

Премахнаха статуя на търговец на роби в Лондон

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:24, 10.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Във Великобритания демонтираха статуя, свързана с колониалното минало на страната. Решението идва след случилото се в Бристол, където по време на антирасистки протести беше свалена статуята на търговеца на роби Едуард Колстън. Вълненията започнаха след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при арест в Минеаполис.

Статуя на Робърт Милиган - търговец на роби от 18-и век, беше премахната в Лондон. Макар и не особено известна, тя беше беше свалена от своя постамент пред музей в британската столица след антирасистките протести и последвалия дебат за британското колониално минало.

Амина Али - общински съветник: Това беше обида за цветнокожите, а днес свалянето на тази статуя е символично, то е победа за предците ни и хората, чийто животи са били засегнати от робството.

Милиган притежавал захарни плантации в Ямайка и има заслуга за изграждането на лондонските докове "Уест Индия". Но името му се свързва с търговията на роби и затова статуята беше премахната по искане на местната общност.

Същевременно в Оксфорд се събраха над хиляда демонстранти с искане да бъде премахната статуята на британския колониалист Сесил Роудс, намираща се на фасадата на колежа Ориъл. Минен магнат и политик с голямо влияние в Южна Африка, Роудс е възпитаник на колежа към Оксфордския университет. Съгласно завещанието му, се създава стипендия "Роудс", благодарение на която повече от осем хиляди студенти от целия свят са учили в Оксфорд през последното столетие.

Моратеги Кале - студентка: Роудс е представител на жестокото наследство на колониализма, империализма, робството, особено в южна Африка, и ценностите, които е споделял, не са тези, които смятаме, че трябва да бъдат почитани в нашата общност в "Оксфорд".

Това не е първата подобна акция - през 2016 г. студенти започват кампанията "Роудс" трябва да падне", след като година по-рано негова статуя е премахната от университета в Кейптаун.

Кметът на Лондон Садик Хан разпореди да бъде направен преглед на статуите и имената на улиците в британската столица. А в много британски градове бяха пуснати петиции за премахване на паметници, свързвани с расизма и колониализма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция поднови полетите си до България
Турция поднови полетите си до България
Товарът на задържаните камиони с отпадъци бил предназначен за фирма в пловдивското село Марково
Товарът на задържаните камиони с отпадъци бил предназначен за фирма в пловдивското село Марково