НОВИНИ

Товарът на задържаните камиони с отпадъци бил предназначен за фирма в пловдивското село Марково

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 10.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

6 камиона с отпадъци, с турска регистрация бяха задържани снощи на ГКПП "Капитан Андреево".

Шестте камиона или 137 тона отпадъци в момента се намират на българската граница.

Шофьорите им не са представили на властите задължителните документи - договор между две фирми и приложение съгласно Европейските изисквания. Единственният документ е бил фактура, според която товарът е бил предназначен за фирма в пловдивското село Марково.

Петър Стаматов -РИОСВ Хасково: След като собственикът е решил,че това е отпадък, явно, че при тях нямат реализация и ги праща тук. Лошото е, че без документи не може да се разбере за какво става въпрос. За рециклиране на материала ли, за повторна употреба ли, на част от него ли? Просто няма никаква информация по този въпрос.

За БНТ министърът на околната среда и водите потвърди, че камионите са били предназначени за България. Те съдържат пластмаси и метали, листове от пластмаса, ламинирани едностранно с алуминиево фолио, както и отпадъци от тях.

Камионите остават на границата, докато не представят документи за трансграничен превоз на отпадъци. Те са задържани благодарение на служителите на Агенция "Митници" и Гранична полиция.

В митническата декларация е посочено, че камионите превозват скрап. Министър Емил Димитров каза, че няма данни тези камиони досега да са преминавали границата с такъв товар и това е първият опит. Той определи операцията по задържането им като успешна.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Това е една успешна операция на гранична полиция, на митниците и МОСВ. Ние прекарахме доста време тази нощ, днес ще бъде всичко, което е по-важно за разкриването на този случай, уведомихме и прокуратурата, защото те трябва да бъдат водещи в това отношение. Предстои да координираме кой да състави акта, кой да действа на територията на страната, кой на граничния пункт, какви да бъдат санкциите.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахнаха статуя на търговец на роби в Лондон
Премахнаха статуя на търговец на роби в Лондон
Реставрират неподдържани паметници в Русе
Реставрират неподдържани паметници в Русе