НОВИНИ

Реставрират неподдържани паметници в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 10.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Три паметника и две паметни плочи ще бъдат реставрирани в Русе до края на юли. Повечето от тях са изградени преди пет десетилетия, покрити са с мухъл и графити, а фигурата на Паисий Хилендарски, която е на повече от 80 години е разцепена.

С реставрацията на паметниците ще се заеме скулпторът Зюхтю Калит. Наясно е в какво състояние са и колко работа го чака, за да възвърне първоначалния им вид.

Зюхтю Калит – скулптор: Всички са покрити със смог, киселинни дъждове, със сажди, с естествена мръсотия, прахоляк, със спрей, допълнително младежите се упражняват върху тях. В окаяно, жалко състояние са. Скоро време на втори юни, някакви хора са отишли до барелефа на Христо Ботев, пред мелницата, тя е черна, грозна, нечетлива.

Начинът на реставрация за всеки един обект ще е строго индивидуален, като ще се работи основно на ръка, без машини.

Зюхтю Калит - скулптор: Първо ще измия с необходимите химикали мръсотията, естествената мръсотия, която се е наслоила през всичките тези 50 години, защото работите изглеждат черни от саждите и праха, ще запазя почерка на автора, няма да го зализвам с ъглошлайф.

Почистени и обновени ще са барелефите на Христо Ботев и Никола Вапцаров, скулптурната фигура на Паисий Хилендарски, фигурата "Очакване“ и "Момиче с кошница“ по ул. "Борисова“.

Този паметник на Паисий Хилендарски е най-старият в страната, посветен на автора на История Славянобългарска. Създаден е през 1932- а година от скулптора Владимир Владимиров.”

Според Зюхтю Калит обаче в града има още десетки паметници, които трябва да се реставрират.

Магдалина Илиева – зам.-кмет по устройство на територията на община Русе: В Русе паметниците са 23, паметните плочи са 19 и възпоменателни паметни плочи – 15 броя. Води се регистър на тези паметници в общината. Ние искаме гражданите, младите, децата, когато вървят по улиците и видят паметник, да могат от надписите да разберат за какво става въпрос, да бъдат четими, да изглеждат достойно и да изглеждат поддържани.

Сумата, която Община–Русе е заделила за реставрацията, е около 4500 лева и възнамерява всяка година да отделя средства за поддържането на паметниците в града.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Товарът на задържаните камиони с отпадъци бил предназначен за фирма в пловдивското село Марково
Товарът на задържаните камиони с отпадъци бил предназначен за фирма в пловдивското село Марково
Ще могат ли собствениците на фитнес зали да преодолеят финансовите загуби?
Ще могат ли собствениците на фитнес зали да преодолеят финансовите загуби?