Екоминистърът за задържаните тирове с отпадъци: Сега ще започне ваденето на фалшиви фактури!

от БНТ
08:39, 10.06.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Екоминистър Емил Димитров настоя, че шестте камиона със 137 тона отпадъци, задържани снощи на ГКПП "Капитан Андреево", са опит да се тества системата дали ще мине боклукът на родна територия.

"Благодарение на това, че митничарите и граничарите са преминали курс, а и са обучени по отношение на отпадъците, веднага са се усетили, че става въпрос за нарушение", посочи той в Сутрешния блок на БНТ.

"Проверяваме сега колко пъти са преминавали, в каква посока, а и с какъв товар. До вчера нямаше такива данни, които да ни притесняват в тази посока, но днес наново ще започнат проверки за доста по-дълъг период назад", посочи той.

Димитров настоя, че снощната акция е успешна и операцията е била съвместна - на Гранична полиция, Митниците и на МОСВ.

Той обяви, че отпадъците са били предназначени за родна фирма, но отказа да назове името й. Димитров заподозря, че сега ще започне ваденето на фалшиви фактури, които ще бъдат писани някъде.

"Предполагам, че шофьорите не са знаели какво правят и прекарват, както и това, че това всъщност е престъпление", допълни екоминистърът.

По думите му сега предстои да стане ясно какви ще бъдат санкциите и обезпечителните действия от страна на прокуратурата към фирмата получател на отпадъците.

Емил Димитров обяви още, че вчера министерството му е закрило една от площадките в Лом, която е за съхранение и преработка на отпадъци, защото се оказало, че там не е имало никакви машини и съоръжения.

Той припомни за започналата проверка на фирмите, занимаващи се с преработката на отпадъци, които у нас са около 5000.

Според него не може натрупани проблеми с десетилетия да бъдат решени отведнъж, а и не пожела да е в ролата на екологична бухалка.

"Няколко са фирмите, които са получили разрешение за третиране на опасни отпадъци. Във всичките сме изпратили проверка. Някои от тях предстои да представят документи. Навсякъде ще минем", зарече се той.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По последни данни 53 лица са с COVID-19 в Доспат
По последни данни 53 лица са с COVID-19 в Доспат
Проф. Тодор Кантарджиев: Да се спазват трите Д: дисциплина, дезинфекция, дистанция
Проф. Тодор Кантарджиев: Да се спазват трите Д: дисциплина, дезинфекция, дистанция