НОВИНИ

100 дни до Олимпиадата в Токио - 70% от японците са за ново отлагане

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 14.04.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Спорт
без чуждестранна публика олимпиадата токио
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

100 дни остават до откриването лятната Олимпиада в Токио, отложена от миналата година заради пандемията от коронавирус.

Над 70 процента от японците са за отменяне или ново отлагане на игрите заради ръст на заболелите, но Международният олимпийски комитет изрази надежда, че настроенията ще се променят, след като обществото разбере колко много е направено срещу риска от заразяване.

Организаторите обаче са изправени пред огромни предизвикателства, свързани с COVID-19.

Талисманът на игрите на фона на Олимпийските кръгове беше представен на церемония на планината Такао край Токио, но пандемията хвърля тежка сянка върху подготовката. Щафетата на Олимпийския огън, тръгнала от Фукушима на 25 март, няма да премине през Мацуяма, без публика ще посрещнат огъня и в департамента Осака. Домакините признаха, че борбата с невидимия враг е голямо предизвикателство, но не се отказват.

Пандемията засяга всичко - от сигурността на атлетите, броя на зрителите и продажбата на билети, до обществена подкрепа.

Чуждестранните атлети и делегации няма да преминават карантина и да представят ваксинационен паспорт. Имунизацията на спортистите не е задължителна, но Международният олимпийски комитет я окуражава и вече е осигурил китайски препарат за страните без достъп до ваксини. Спортистите обаче ще трябва да стоят в олимпийското градче и да преминават редовни тестове. Чуждестранни зрители няма да бъдат допускани, предстои решение за японската публика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До сутринта валежите навсякъде ще спрат, ще бъде ветровито
До сутринта валежите навсякъде ще спрат, ще бъде ветровито
ЦСКА разби Лудогорец и ще играе финал за Купата
ЦСКА разби Лудогорец и ще играе финал за Купата