100 лева стипендия за зрелостници с високи резултати от матурите

от БНТ
11:06, 14.06.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Още
100 лева стипендия зрелостници високи резултати матурите
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те трябва да имат поне средния резултат по предмета за страната.

Същата стипендия могат да получат и учениците, които имат равен или над средния за страната успех по български език и литература и са сред първите 30% по успех на втори държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и опазване на околната среда.

Друго задължително условие е младежите с такива резултати да продължат обучението си в годината на завършване на средното си образование. Те трябва да са приети в държавни университети в специалност от професионалните направления "Педагогика", "Педагогика на обучението по…", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство". В списъка влиза и защитената специалност "Хидростроителство" от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия".

Тези стипендии ще се изплащат за втори път. През миналата година 198 студенти са получавали месечно по 100 лева. Целта на мярката е да насърчи обучението във важни за развитието на страната области, където е налице или се очаква недостиг на висококвалифицирани кадри.

Зрелостниците, които имат право да се възползват от тази стипендия, ще разберат това чрез съобщение, публикувано при техните индивидуални резултати от държавните зрелостни изпити ТУК.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Овладян е пожарът в земеделска кооперация в Бяла
Овладян е пожарът в земеделска кооперация в Бяла
Тайсън Фюри очерта планове за пенсиониране след битките с Деонтей Уайлдър и Антъни Джошуа
Тайсън Фюри очерта планове за пенсиониране след битките с Деонтей Уайлдър и Антъни Джошуа