НОВИНИ

1227 лв. стипендия на месец за докторантите

Увеличението е с 227 лева

1227 лв. стипендия на месец за докторантите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:34, 14.08.2024
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Стипендията на докторантите в държавните висши училища и научни организации става 1 227 лв. от 1 април 2024г., реши правителството. Увеличението е с 227 лв. и гарантира заложения в Закона за висшето образование размер, който да е не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната за последните 12 месеца, съобщиха от правителствената пресслужба.

Промяната ще засегне 3 405 докторанти, обучаващи се в редовна форма в държавните висши училища и 223 в научните организации, като за повишаването на техните стипендии през тази година правителството отпусна допълнителни 7, 5 млн. лв.

Сред мотивите за приемането са непрекъснато нарастващите разходи за издръжка на живот вследствие на инфлационните процеси от последната година и невъзможността с месечната стипендия да се осигури заплащане на потребностите на докторантите.

Освен като отговор на променените социално-икономически условия увеличението на стипендиите е израз на държавната политика за стимулиране на докторантите към по-високи резултати от обучението и провеждане на защита в срок. Целта е да се насърчават повече хора да се обучават за придобиване на образователна и научна степен доктор и да се развива академичният състав във висшите училища.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Стоянов не е получил покана за министър в следващия служебен кабинет
Калин Стоянов не е получил покана за министър в следващия служебен кабинет