НОВИНИ

Равносметката на една безсънна нощ: Часове след първия взрив в Елин Пелин

Твърде вероятно е гърмежите да продължат и през следващите дни

bnt avatar logo
от БНТ
05:57, 26.07.2024
5525
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Безсънна нощ в района на гара Елин Пелин, където снощи избухнаха складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства. Гърмежите продължават и в момента, като интензитетът им намалява - чуват се през 10-15. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния, смята се, че в складовете има още хора, като последно от късно снощи информацията е за двама.

Цяла нощ на място бяха екипи на спешна помощ, пожарната, специализирани екипи и техника на армията. Три джипа на Военна полиция тип „пустинна котка“ пристигнаха , за да влязат на мястото на взривовете.

Един от складовете, в който има голямо количество пиротехника, още не е гръмнал и затова властите са предпазливи с връщането на хората по домовете им. Смята се, че той е най-взривоопасният. Районът продължава да бъде отцепен, има екипи на полицията и пожарната. Водоноските продължават да зареждат.

Твърде вероятно е гърмежите да продължат и през следващите дни, твърдят експерти. В 7.30 ч. се очаква на място да пристигне вътрешния министър Калин Стоянов.

По предварителна информация в единия от складовете е имало пиротехника с около 2 тона тротилов еквивалент. Все още няма данни за количеството на готовата продукция. Преди три месеца е извършена проверка и не са установени нередности.

Обявено е частично бедствено положение и снощи започна евакуация на хората от село Гара Елин Пелин. Ограничено е движението в района. Преустановено е движението на влаковете. Следователи от Националната следствена служба и следовател от Окръжна следствена служба-София поемат разследването по разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Огледите ще започнат след пълното спиране на взривовете и потушаването на пожарите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха лидер на мексикански наркокартел
Задържаха лидер на мексикански наркокартел
"Широко отворени игри" : Остават часове до откриването на Олимпиадата в Париж
"Широко отворени игри" : Остават часове до откриването на Олимпиадата в Париж