НОВИНИ

Време е тази война да свърши, заяви Камала Харис след срещата си с Бенямин Нетаняху

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
05:42, 26.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху обсъдиха във Вашингтон оставащите проблеми в опита за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

Двамата лидери са обсъдили спешната необходимост от споразумение за освобождаване на заложниците, рискът конфликтът в Газа да обхване и Ливан, заплахата от Иран и необходимостта от компромиси при мирни преговори, съобщи Белият дом. Преди срещата Бенямин Нетаняху защити пред американския конгрес действията на Израел в Газа на фона на протести пред Капитолия. След срещата с Байдън израелският премиер разговаря и с вицепрезидента Камала Харис. Тя определи диалога като "честен и конструктивен". Камала Харис потвърди подкрепата си за Израел, но изрази тревога заради израелските действия в Газа и тежката хуманитарна ситуация в палестинския анклав.

"Господин президент, двамата се познаваме от 40 години.Вие познавате всеки израелски премиер от 50 години, още от Голда Меир. Искам да Ви благодаря за 50 години обществена служба и 50 години подкрепа за Държавата Израел", заяви Бенямин Нетаняху- премиер на Израел.

"Относно първата среща с премиера Голда Меир. Тя имаше помощник, който седеше до мен.Човек на име Рабин.Толкова отдавна беше. Тогава бях само на 12. Както и да е, благодаря ви, че сте тук", отговори Джо Байдън-президент на САЩ.

"Време е тази война да свърши. И да свърши така, че Израел да е в безопасност, всички заложници да бъдат освободени, страданията на палестинците да бъдат прекратени и палестинският народ да упражни правото на свобода, достойнство и самоопределение", каза Камала Харис -вицепрезидент на САЩ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево на запад, дъждовно на изток
Слънчево на запад, дъждовно на изток
КС заседава по жалбите срещу промените в Конституцията
КС заседава по жалбите срещу промените в Конституцията