НОВИНИ

Речта пред Конгреса на САЩ: Нетаняху оправда войната в Газа и поиска още военна помощ

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 25.07.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

В реч пред американския Конгрес израелският премиер Бенямин Нетаняху оправда войната в Газа, поиска още военна помощ от Вашингтон, но не спомена предложението за мир в Ивицата или сделка за връщане на заложниците на Хамас в Израел. Нетаняху говори на фона на протести в САЩ и в Израел, с искане за освобождаването им.

С бурни овации - така беше посрещнат Бенямин Нетаняху. Четвъртата му реч пред Конгреса продължи повече от час. В нея определи войната в Газа като битка за оцеляването на Израел.

"Дълбоко ценя подкрепата на Америка, включително и за тази война. Но моментът е изключителен. Бързо предоставена американска помощ може много бързо да доведе до край на войната в Газа и да предотврати по-широк конфликт в Близкия Изток. ПРЕС Днес Израел се сражава на фронта за цивилизацията. И аз се обръщам към вас - Дайте ни по-бързо инструментите, за да приключим с работата по-бързо", каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

В изказването си Нетаняху не говори за големия брой жертви в Газа или за хуманитарната криза, но подчерта помощта, която Тел Авив предоставя на цивилното население. Очерта неясен план за бъдещето палестинската територия, но с уточнението, че след края на войната сигурността там трябва да е грижа на Израел.

"В деня след победата над Хамас, може да има една нова Газа. Една демилитаризирана и дерадикализирана Газа. ПРЕС . Газа трябва да има гражданска администрация, която се управлява от палестинци, чиято цел не е да унищожат Израел. Не искаме много, това са основни неща", допълни Бенямин Нетаняху.

Иран представлява заплаха не само за Израел, но и за САЩ и за Арабския свят, допълни Нетаняху и затова предложи създаването на "съюз за сигурност в Близкия изток". 39 демократи бойкотираха изказването му с аргумента, че именно той е пречка за мира и стабилността в региона, и напомниха, че животът на един палестинец е толкова важен, колкото и на един израелец.

Речта на Нетаняху се състоя на фона на протести. Във Вашингтон бяха арестувани най-малко петима души, които се опитали да попречат на изявата на израелския премиер.

В Тел Авив не скриха дълбокото си разочарование от факта, че Нетаняху не каза и дума за връщане на заложниците.

"Нетаняху не спомена сделката, която е на масата. Сделката, която може да върне 120 заложници у дома. ... Много е разочароващо", обясни Орли Гилбоа, близка на заложник.

И от радикалната палестинска групировка Хамас заявиха, че речта на Бенямин Нетаняху ясно е показала липсата на желание за примирие и за сделка за заложниците. Малко след словото му стана ясно, че са открити телата на още петима заложници в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем задържани по подозрение в подготовка на атентат на Игрите в Париж
Седем задържани по подозрение в подготовка на атентат на Игрите в Париж
Олимпийските игри в Париж по БНТ 1, БНТ 3 и на BNTNEWS.BG/sport
Олимпийските игри в Париж по БНТ 1, БНТ 3 и на BNTNEWS.BG/sport