НОВИНИ

Зарибиха с 60 000 пъстърви реките в Югозападна България

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Антония Сукалинска
16:59, 25.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Рекордните 60 хиляди риби от вида Балканска пъстърва бяха пуснати в реките в Югозападна България. С тях са зарибени горните течения и притоци на десетина реки в Рила и Пирин. Инициативата е на Националното ловно-рибарско сдружение в България и се провежда за трета поредна година.

Само ако са сред природата, децата ще се научат истински да я ценят, пазят и обичат, смята Кристиян. Затова малката му дъщеря София за пореден път е с него край реката и безстрашно пуска рибки във водата.

"Като пораснат ще ги ловя", каза тригодишната София.

Първите Балкански пъстърви бяха пуснати край Разлог, в горното течение на река Градевска. Те са само 15 грама и ще мине цяла година, докато пораснат и започнат да хвърлят хайвер. Чак тогава ще могат да се ловят. София, макар че е само на три, вече знае рецепта за вкусна печена пъстърва.

"Масло, сол, черно пиперче и после печем", отбеляза София.

"Тя беше на годинка и половина, когато участва в зарибяване и от тогава до ден днешен тя си спомня този момент и всъщност природата не е храм, тя е работилница и ние сме служители в нея. Не можем да оставим всичко на самотек, а трябва да се грижим за нея", категоричен е Кристиян, баща на София.

Балканската пъстърва е вид, който играе ключова роля в поддържането на доброто състояние на екосистемите на реките. Зарибяването с този вид риба, не само подобрява състоянието на водоемите, но и осигурява по-добри възможности за риболовен туризъм.

"Тя има добра популация и е изключително наш вид и е нещо, което се размножава в българските реки. Това е много важно да отбележим, защото другите видове, като да речем Американската пъстърва – тя просто бива пускана, може да бъде уловена, консумирана, но не може да даде свое поколение в реката, докато Балканската пъстърва разчитаме голям процент да оживее, да остане в реката и да даде своето поколение", обясни Любомир Стефанов, Национален ловнo-рибарски съюз.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури отчитат намаляване на незаконния улов в цялата страна. Значително са намалели случаите на хора, които използват мрежи или си позволяват да ловят рибата с електрически уреди.

"За добро или за лошо преди три години в закона беше променено и това деяние е криминализирано. Рязко намаляха случаите, но все още си има хора, които си позволяват с ток да ловят рибата. В региона имаме два такива случая, от преди година са", каза Росен Николов, началник Отдел "Рибарство и контрол - Западна България", ИАРА.

Зарибяването на Националния ловно-рибарски съюз продължава във водоеми край Монтана, Панагюрище и Славейно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболни национали зарадваха деца от домове в Брезово и Зелениково
Волейболни национали зарадваха деца от домове в Брезово и Зелениково