НОВИНИ

8 години затвор грозят Симона Радева, помогнала на Георги Семерджиев да се укрие

Скандалната полицайка от случая "Семерджиев" отива на съд

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:22, 25.07.2024 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Скандалната полицайка от случая "Семерджиев" Симона Радева отива на съд. Две години след жестоката катастрофа на столичния булевард "Черни връх", при която бяха убити две млади момичета, прокуратурата повдигна обвинение на вече бившата служителка на "Охранителна полиция". Според обвинението тя осигурила стълба, с която Георги Семерджиев влязъл в дома си и се укрил от властите.

Симона Радева беше уволнена дисциплинарно. В момента е на свобода с мярка "подписка". Пред съда тя така и не призна за близки отношения с Георги Семерджиев. Какво ще свидетелства сега в качеството си на обвиняема за укривателство - предстои да разберем.

Георги Семерджиев беше осъден от две съдебни инстанции на 20 години затвор по делото за катастрофата. За края на септември е насрочено делото пред Върховния касационен съд, който ще се произнесе с окончателна присъда. Една от защитните тези на обвиняемия беше, че непозната жена карала джипа във фаталната нощ.

На мястото на катастрофата две години след нея стои спомена за двете убити момичета. В репортажи сме ви показвали и други случаи на превишена скорост в района. А през миналата седмица на столичния булевард Черни връх беше монтирана нова постоянна камера за скорост.

Ден след фаталния удар, избягалият от мястото на катастрофата Георги Семерджиев, беше открит от полицията в жилището си. Той проникнал през терасата с помощта на стълба, осигурена му от вече бившата полицайка Симона Радева, която вместо да изпълни служебния си дълг да го задържи явно изпълнява друг дълг.

"Стълбата, мога да кажа, че във връзка и с работата, която е извършвала Радева извън МВР е имала достъп до тази стълба", каза Николай Николаев - говорител на Софийската районна прокуратура.

БНТ: Каква работа?

- Николай Николаев: "Ще се въздържа от коментар".

Дали бившата полицайка е заработвала допълнително в автомивката на Семерджиев в момента прокуратурата не потвърждава. Сред доказателствата срещу нея е запис, в който се виждат и други хора около дома на Семерджиев.

"Установена е и самоличността на другите лица. Няма данни обаче за съпричастност към престъпление. Т. е. макар лицата да са подпомогнали по някакъв начин е било необходимо те да са знаели, че лицето е извършило престъпление. Ние не сме събрали такива доказателства", обясни още Николай Николаев.

Сега, две години след катастрофата, бившата полицайка вече е обвиняема за лично укривателство.

"Моето мнение е, че е закъсняло, тъй като още в хода на разследването на Национална следствена служба беше доказано по категоричен начин, че бившата полицайка Симона Радева е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие", коментира Пламен Димитров - адвокат на майката на едно от убитите момичета.

"Анализът на доказателствата разбира се не отнема толкова време, но проверката на всякакви версии с оглед провеждането на обективно, всестранно и пълно разследване изисква малко повече време", каза Николай Николаев.

Дни след катастрофата Симона Радева написа в социалните мрежи, че истината ще излезе наяве и че нейната съвест е чиста. Когато отиде в съда да свидетелства обаче отговори с мълчание на журналистическите въпроси.

"В съдебната зала тя отричаше, тя беше казала, че отишла да си вземе едни ключове, което пък един от свидетелите, който монтирал дограма на апартамента на баща ѝ, я опроверга като каза, че той ѝ дал ключове. Тя каза, че колата ѝ е била пред Семерджиев без номера като съответно тя решила посред нощ да си сменя номерата. Абсолютно нелепо", заяви Пламен Димитров - адвокат на майката на едно от убитите момичета.

Полицайката "Симона Радева" - случай в случая "Семерджиев". Според обвинението осъзнавала, че върши престъпление. Разпитани са близо 20 свидетели, назначени са експертизи и са събрани доказателства. Ако бъде призната за виновна, може да получи от две до осем години затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селин Дион планира триумфално завръщане, ще пее на откриването на Олимпиадата?
Селин Дион планира триумфално завръщане, ще пее на откриването на Олимпиадата?
За втори път поругаха гроба на патриарх Неофит
За втори път поругаха гроба на патриарх Неофит