НОВИНИ

150-и ден: Протестиращи блокираха кръстовища и нахлуха на Немския коледен базар

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:32, 05.12.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

150 дни на протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Недоволните се събраха пред Министерския съвет, а след това шестваха в центъра на София. Протестът беше подкрепен от представители на "Орлов град", майките от "Системата ни убива" и АБВ.

Протестът започна в 14.00 ч. пред Министерския съвет. Под прозорците на властта отново бяха издигнати знамена и транспаранти, а викове "Оставка" огласяха площада.

"Да излезем на предна линия, на паветата. Там откъдето започнахме преди 150 дни. Да ги започваме", беше призивът.

В знак на недоволство срещу правителството към фасадата на Министерския съвет полетяха тикви.

"Бойко Борисов прави какви ли не гафове и винаги излиза чист и невинен. Трябва да има справедливост на тоя свят", смята протестираща.

БНТ: Какво искате да се промени?

"Еми, дай да станем като Румъния. Искаме да взимаме 2000 лв. минимална заплата и 1000 лв. минимална пенсия", заяви протестиращ.

"Искаме да живеем в една честна държава. Искаме да има върховенство на закона най-вече и да не се допуска повече една република да се управлява като монархия. Министър-председателят трябва да служи на Народното събрание, а не обратното", каза друг от протестиращите.

След това протестиращите се отправиха на шествие, като първо се насочиха към Немския коледен базар, където преодоляха опашката и загражденията. Демонстрантите се сляха с тълпата и поискаха подкрепа.

Протестиращите блокираха някои от кръстовищата в София. За кратко се спряха пред Съдебната палата, за да поискат оставката на главния прокурор. След това се спряха и пред НДК.

Шествието обиколи и централата на ГЕРБ, където за кратко беше блокирано кръстовището, след което отново се върнаха пред Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският път на Чавдар - българското село, което гледа към бъдещето
Европейският път на Чавдар - българското село, което гледа към бъдещето
Интерпол предупреди: Готвят се да откраднат ваксините срещу COVID-19
Интерпол предупреди: Готвят се да откраднат ваксините срещу COVID-19