НОВИНИ

16% от българите работят в сивата икономика

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:26, 23.09.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
българите работят сивата икономика

Делът на сивата икономика у нас е около 21%. Тя произвежда около 23 милиарда лева. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него в условията на коронавирус делът на сивата икономика ще нараства.

Загубите за бюджета

Бюджетът губи около 400 млн. лв. годишно от недеклариран труд. Делът на заетите в сивия сектор е около 16%. Данните са на работодателски организации и НСИ и са към края на миналата година.

Селското стопанство, строителството, туризмът, хотелиерството и ресторантьорството и ремонтите в дома са секторите, с най-голям дял работещи без договори и осигуровки.

Причините

Ниските заплати и липса на контрол от властите са сред причините за големия дял сива икономика, сочи изследване на "Евробарометър" от края на миналата година.

Възможните решения

От КНСБ настояват за промени в законодателството, чрез които делът на сивата икономика да бъде намален. Сред тях са да не се дава възможност на изпълнители на обществени поръчки и договори с европари да извършват дейност без да са доказали. че са на светло.

"Там където има съмнения ние ще предизвикаме и ще започнат масови искания от НАП да извършва ревизия по аналог", обясни президентът на КНСБ. Целта е публичният ресурс да отива само при изрядни работодатели.

Друга идея е да се въведе система от ваучери за услуги в дома. "Всичко, което вкъщи може да бъде направено от майстора, ел. техника, плочкаджията, дърводелеца да мине през тази система от ваучери. Която е с предварително платени данъци и осигуровки", поясни Пламен Димитров. И допълни, че тази система работи успешно в Европа.

На форума беше представена и статистика от Главната инспекция по труда. Според нея до август т.г. инспекторите са хванали над 1500 работници без договори. Най-много от нарушителите работят на строителни обекти. Проверките за проблеми с изплащането на заплати са около 12 500 броят им е намалял в сравнение с миналата година. Извършените проверки са над 23 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар пламна между старозагорските села Загоре и Маджерито
Пожар пламна между старозагорските села Загоре и Маджерито
Без COVID-19 в ЦСКА-София преди мача с Б36 в Лига Европа
Без COVID-19 в ЦСКА-София преди мача с Б36 в Лига Европа