НОВИНИ

17 май - Ден на българския спорт

На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария.

Спортната слава на България 2023
Снимка: Facebook: Министерство на младежта и спорта
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:05, 17.05.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес, 17 май, отбелязваме деня на българияския спорт. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението.

Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Айер е придружен от десетина свои сънародници – гимнастици и спортни педагози.Въведени са непознати спортове като стрелба, лека атлетика, футбол, бокс. Със собствени средства той закупува спортни пособия от Швейцария. Първите боксови ръкавици и кожената футболна топка идват именно оттам. Освен на спортен дух, Айер учи младите българи и на патриотизъм. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак".

Шарл Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина, като се представя повече от задоволяващо, участвайки в три дисциплини – успоредка, прескок и кон с гривни. Най-големият му успех е в кон с гривни, където заема пето място.

В тази връзка Национална спортна академия „Васил Левски“ и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно организират конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“, посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на физическото възпитание в България.

Събитието ще се проведе в петък от 10.00 часа, в Ректората на Спортната академия и ще включва тържествено честване с приветствия от ректора на НСА проф. Красимир Петков и посланика на Конфедерация Швейцария - Н. Пр. Раймунд Фурер.

Целта на форума е да акцентира върху приноса на швейцарските учители и предизвикателствата, които тяхната мащабна спортно-педагогическа дейност поставя пред нашето съвремие и пред бъдещите поколения.

Сред официалните гости ще бъдат представители на държавната администрация и дипломатическия корпус, спортни федерации, кметове на общини, в които са работили швейцарските учители и др. Като участници в конференцията ще се включат учители по физическо възпитание, педагогически деятели, преподаватели, студенти, спортисти и треньори.

В Пловдив пък Стефка Костадинова ще бъде гост гост на местния университет "Паисий Хилендарски". Тя ще участва в отбелязването с надпревари и демонстрации на традиционния празник. Събитието е насрочено за 13:00 часа. Председателят на БОК ще поздрави студенти и преподаватели, като ще говори пред тях за световния рекорд в скока на височина, подготовката на българските олимпийци за Париж 2024 и доброволчеството.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на другата седмица ще удостоверим машините за вота, каза министърът на е-управление
До края на другата седмица ще удостоверим машините за вота, каза министърът на е-управление
Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството 12 млн. лева
Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството 12 млн. лева